Prati nas

Vijesti

Komunizam ili ne?

Mesić: ‘Jugoslavija nije bila totalitarna. Nije postojao komunizam. Imali smo jogurta’

Niti smo mi bili u komunizmu niti je negdje komunizam uopće postojao, postojali su različiti socijalizmi, smatra Mesić.

Objavljeno

|

Posljednji predsjednik Jugoslavije
Stipe Mesić (screenshot: RSE/Youtube)

“Antifašizam nije ideologija, nego je to civilizacijski doseg koje moramo poštivati”, izjavio je bivši predsjednik Stjepan Mesić prilikom polaganja vijenaca na spomenik u sinjskom naselju Ruduša tijekom obilježavanja 78. obljetnice strijeljanja 24 borca partizanskog odreda.

“Da nije bilo NOB-a i najvećeg organizatora ustanka u bivšoj Jugoslaviji maršala Tita, bismo li danas uopće imali Hrvatsku i koga bi branili naši jučerašnji branitelji da nisu imali što braniti? Imate ljudi koji su ili seronje, ili kukavice i koji ne razumiju o čemu se radi”, rekao je Mesić.

Mesić kaže da je pogrešno izjednačiti sve režime, a za nastalu situaciju krivi i Europu. “Europski parlament je osudio sve totalitarne režime, ali Jugoslavija nije bila totalitarni režim. Jugoslavija je bila autoritarni režim. Izjednačavati nas i one koji su bili iza željezne zavjese, naša predsjednica ne zna, ali mi nismo bili iza željezne zavjese. A drugo, imali smo i jogurta”, ustvrdio je Mesić.  

“Niti smo mi bili u komunizmu niti je negdje komunizam uopće postojao, postojali su različiti socijalizmi”, smatra Mesić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.