Prati nas

Mozaik

Odgođeno roditeljstvo

Hrvatski stručnjak objasnio je li moguće prirodno začeti u 67. godini života

Plodnost se smanjuje sa starenjem i treba o tome misliti, da se ranije rađa. Najveća stopa ženske plodnosti je između 20. i 25. godine života, navodi ginekolog.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

screenshot: South China Morning Post

67-godišnja Kineskinja koja je, navodno prirodnim putem, začela i rodila djevojčicu, još uvijek je vijest o kojoj pišu svjetski mediji. Upravo su tvrdnje da je riječ o oplodnji koja nije medicinski potpomognuta izazvale skepsu stručnjaka i javnosti.

Podsjetimo, iako je gospođa već preživjela moždani udar, a ima i dijabetes, liječnici su potvrdili da su njezini jajnici u iznenađujuće dobrom stanju. To je pak objašnjeno korištenjem pripravaka kineske narodne medicine. Sve je za RTL komentirao Hrvoje Vrčić, cijenjeni hrvatski ginekolog i pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju Petrove bolnice.


”Rekao bih da je to nešto začuđujuće i teško realno”, kaže Vrčić. Naglašava kako cijeni kinesku tradicionalnu medicinu, no smatra da je u slučaju ove Kineskinje također bila riječ o heterolognoj oplodnji, ali da supružnici nisu htjeli s tom informacijom izaći u javnost. Najveća stopa ženske plodnosti je između 20. i 25. godine života, navodi ginekolog.

“Plodnost se smanjuje sa starenjem i treba o tome misliti, da se ranije rađa. Danas je trend drukčiji. Obrazovanje traje dulje, žene žele izgraditi karijeru, kontracepcija je vrlo učinkovita, nismo socijalno ni ekonomski osjetljivi da im pomognemo s programima za roditeljstvo pa imamo rađanje prvog djeteta u prosjeku s 30 godina.”

Žena u Hrvatskoj na potpomognutu oplodnju može ići ako je zdrava i sposobna za to, ističe Vrčić, a HZZO to plaća do ženine 42. godine. U zemljama EU, recimo Češkoj, ta je granica pomaknuta do 49. godine, a u Velikoj Britaniji nema ograničenja. U Španjolskoj je granica do 52. godine. ”Preporučio bih svim bračnim parovima da s tim krenu što ranije. Lakše se budite noću dok ste mlađi”, poručuje dr. Vrčić.

.

Mozaik

Upute za vjernike: Kako se ponašati i kako pratiti mise putem televizije i radija

Izgovarajte riječi koje bi inače izgovarali na misi. Prisjetite se da je misa molitva. Čak i ako niste fizički u crkvi, molitve na misi su univerzalne i nadilaze vrijeme i prostor.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ni za vrijeme koronakrize mnogi se vjernici nisu odrekli misa. Umjesto odlaska u crkve, euharistijska slavlja sada se prate putem medija. Ponajviše putem javne televizije. Hrvatska radiotelevizija tako prenosi svakodnevne mise na HTV3 i HR3 u 18 sati iz crkve Tijela Kristova u zagrebačkom Sopotu.

Mnogima je ovakav način prakticiranja vjerskoj života stran pa možda čak i težak, što jest svojevrsno iskušenje. Zato je Hrvatska katolička mreža pripremila niz savjeta kako možete sudjelovati i iskoristiti sve blagodati koje donosi mogućnost praćenja mise putem medija, Imajući pri tome na umu da iako ono ne može zamijeniti vašu fizičku prisutnost na slavlju, svako vrijeme provedeno s Bogom je vrijeme milosti.


Prije mise

  • Pomolite se i pročitajte misna čitanja unaprijed.
  • Razmatrajte čitanja. Možete razmatrati o njima u tišini svoje sobe, imati Lectio Divina, ali možete i raspravljati o čitanjima s vašim ukućanima ili prijateljima preko telefona.
  • Odaberite prijenos uživo ili snimku mise koju ćete pratiti. Bitno je ostati povezan sa svojom župnom zajednicom. Stoga, ako vaša župa ima prijenos uživo, bilo bi dobro da ih pokušate pratiti. Ako vaša župa nema prijenos, ili niste sigurni, možete pogledati popis prijenosa euharistijskih slavlja ovdje.
  • Odjenite se. Ne morate biti svečano odjeveni, ali nemojte ostati ni u pidžamama.
  • Pozovite druge da vam se pridruže. Najavite ukućanima te zajedno planirajte praćenje mise. Ili se dogovorite s prijateljima da pratite misu u isto vrijeme.
  • Pripremite bilježnicu. Uzmite bilježnicu i olovku i zapišite svoje misli, razmatranja ili molitve koje vam se pojave za vrijeme mise. To može biti odličan način uređivanja molitvenog života i zadržavanja pažnje za vrijeme prijenosa.
  • Pripremite prostor. Prema mogućnostima, pokušajte odvojiti poseban prostor za molitvu. Uz računalo/TV/radio, pokušajte zapaliti koju svijeću ili postaviti svete sličice ili kipove koje imate po kući.

Za vrijeme mise

  • Izgovarajte riječi koje bi inače izgovarali na misi. Prisjetite se da je misa molitva. Čak i ako niste fizički u crkvi, molitve na misi su univerzalne i nadilaze vrijeme i prostor. Sudjelujte u izgovaranju apostolskog vjerovanja, zaziva, odgovora…
  • Duhovno se pričestite. Na mnogim prijenosima nakon pričesti možemo čuti kako se izgovara iduća molitva: Isuse moj, vjerujem da si prisutan u Presvetom Sakramentu, ufam se u te, ljubim te nada sve. Iz ove ljubavi kajem se od srca za sve grijehe i obećavam da ću se čuvati svakoga grijeha. Moja duša čezne za tobom, ali ja te ne mogu sada primiti u Presvetom Sakramentu, dođi barem duhovnim načinom u moje srce. (Pomislite da ste Isusa doista primili.) Isuse moj, klanjam ti se kao da si u mom srcu stvarno svojim presvetim Tijelom prisutan i sjedinjujem se s tobom. O, ne daj da se ikada od tebe rastavim! Tvoj sveti blagoslov sišao na mene i ostao vazda sa mnom. Amen.

Nakon mise

  • Dajte milostinju. Ukoliko je moguće, pokušajte vidjeti na koje načine možete doprinijeti i pružati financijsku pomoć.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP