Prati nas

Mozaik

Odgođeno roditeljstvo

Hrvatski stručnjak objasnio je li moguće prirodno začeti u 67. godini života

Plodnost se smanjuje sa starenjem i treba o tome misliti, da se ranije rađa. Najveća stopa ženske plodnosti je između 20. i 25. godine života, navodi ginekolog.

Objavljeno

|

screenshot: South China Morning Post

67-godišnja Kineskinja koja je, navodno prirodnim putem, začela i rodila djevojčicu, još uvijek je vijest o kojoj pišu svjetski mediji. Upravo su tvrdnje da je riječ o oplodnji koja nije medicinski potpomognuta izazvale skepsu stručnjaka i javnosti.

Podsjetimo, iako je gospođa već preživjela moždani udar, a ima i dijabetes, liječnici su potvrdili da su njezini jajnici u iznenađujuće dobrom stanju. To je pak objašnjeno korištenjem pripravaka kineske narodne medicine. Sve je za RTL komentirao Hrvoje Vrčić, cijenjeni hrvatski ginekolog i pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju Petrove bolnice.


”Rekao bih da je to nešto začuđujuće i teško realno”, kaže Vrčić. Naglašava kako cijeni kinesku tradicionalnu medicinu, no smatra da je u slučaju ove Kineskinje također bila riječ o heterolognoj oplodnji, ali da supružnici nisu htjeli s tom informacijom izaći u javnost. Najveća stopa ženske plodnosti je između 20. i 25. godine života, navodi ginekolog.

“Plodnost se smanjuje sa starenjem i treba o tome misliti, da se ranije rađa. Danas je trend drukčiji. Obrazovanje traje dulje, žene žele izgraditi karijeru, kontracepcija je vrlo učinkovita, nismo socijalno ni ekonomski osjetljivi da im pomognemo s programima za roditeljstvo pa imamo rađanje prvog djeteta u prosjeku s 30 godina.”

Žena u Hrvatskoj na potpomognutu oplodnju može ići ako je zdrava i sposobna za to, ističe Vrčić, a HZZO to plaća do ženine 42. godine. U zemljama EU, recimo Češkoj, ta je granica pomaknuta do 49. godine, a u Velikoj Britaniji nema ograničenja. U Španjolskoj je granica do 52. godine. ”Preporučio bih svim bračnim parovima da s tim krenu što ranije. Lakše se budite noću dok ste mlađi”, poručuje dr. Vrčić.

.

Show

Ivana Banfić proslavila je 50. rođendan: Puna sam energije i ne boli me ništa

Pjevačica se povukla sa scene i sa suprugom Krunom Ladišićem i sinom Janom odabrala mirniji i povučeniji život u mjestu pored Siska, gdje uzgajaju svoje voće i povrće.

Objavljeno

|

Autor

Jedna od najvećih „krodenserica“ Ivana Banfić proslavila je 16. studenog 50. rođendan. Pjevačica, kaže, nema straha od ulaska u drugo životno poluvrijeme. Dapače, tvrdi da u prvih 50 godina ne bi ništa mijenjala.

“Kada pogledam svoj život unazad sve je točno kako je trebalo biti, nije moglo drugačije. Sva iskustva dovela su me do trenutka gdje se nalazim danas, a sada mi je najbolje razdoblje života, zrela sam, iskustvo je tu i veselim se životu. Jednostavno, zar ne?” izjavila je za Gloriju.


“Iskreno, uopće nemam taj osjećaj da mi je 50. Osjećam se bolje no ikad, puna energije, tijelo mi je jako i zdravo, ništa me ne boli. Imam samo taj jedan život i planiram ga živjeti punim plućima, bez straha”, zaključila je I. Bee.

Pjevačica se povukla sa scene i sa suprugom Krunom Ladišićem i sinom Janom odabrala mirniji i povučeniji život u selu Stara Drenčina pored Siska, gdje uzgajaju svoje voće i povrće.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP