Prati nas

Mozaik

Odgođeno roditeljstvo

Hrvatski stručnjak objasnio je li moguće prirodno začeti u 67. godini života

Plodnost se smanjuje sa starenjem i treba o tome misliti, da se ranije rađa. Najveća stopa ženske plodnosti je između 20. i 25. godine života, navodi ginekolog.

Objavljeno

|

screenshot: South China Morning Post

67-godišnja Kineskinja koja je, navodno prirodnim putem, začela i rodila djevojčicu, još uvijek je vijest o kojoj pišu svjetski mediji. Upravo su tvrdnje da je riječ o oplodnji koja nije medicinski potpomognuta izazvale skepsu stručnjaka i javnosti.

Podsjetimo, iako je gospođa već preživjela moždani udar, a ima i dijabetes, liječnici su potvrdili da su njezini jajnici u iznenađujuće dobrom stanju. To je pak objašnjeno korištenjem pripravaka kineske narodne medicine. Sve je za RTL komentirao Hrvoje Vrčić, cijenjeni hrvatski ginekolog i pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju Petrove bolnice.

”Rekao bih da je to nešto začuđujuće i teško realno”, kaže Vrčić. Naglašava kako cijeni kinesku tradicionalnu medicinu, no smatra da je u slučaju ove Kineskinje također bila riječ o heterolognoj oplodnji, ali da supružnici nisu htjeli s tom informacijom izaći u javnost. Najveća stopa ženske plodnosti je između 20. i 25. godine života, navodi ginekolog.

“Plodnost se smanjuje sa starenjem i treba o tome misliti, da se ranije rađa. Danas je trend drukčiji. Obrazovanje traje dulje, žene žele izgraditi karijeru, kontracepcija je vrlo učinkovita, nismo socijalno ni ekonomski osjetljivi da im pomognemo s programima za roditeljstvo pa imamo rađanje prvog djeteta u prosjeku s 30 godina.”

Žena u Hrvatskoj na potpomognutu oplodnju može ići ako je zdrava i sposobna za to, ističe Vrčić, a HZZO to plaća do ženine 42. godine. U zemljama EU, recimo Češkoj, ta je granica pomaknuta do 49. godine, a u Velikoj Britaniji nema ograničenja. U Španjolskoj je granica do 52. godine. ”Preporučio bih svim bračnim parovima da s tim krenu što ranije. Lakše se budite noću dok ste mlađi”, poručuje dr. Vrčić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.