Prati nas

Mozaik

Odgođeno roditeljstvo

Hrvatski stručnjak objasnio je li moguće prirodno začeti u 67. godini života

Plodnost se smanjuje sa starenjem i treba o tome misliti, da se ranije rađa. Najveća stopa ženske plodnosti je između 20. i 25. godine života, navodi ginekolog.

Objavljeno

|

screenshot: South China Morning Post

67-godišnja Kineskinja koja je, navodno prirodnim putem, začela i rodila djevojčicu, još uvijek je vijest o kojoj pišu svjetski mediji. Upravo su tvrdnje da je riječ o oplodnji koja nije medicinski potpomognuta izazvale skepsu stručnjaka i javnosti.

Podsjetimo, iako je gospođa već preživjela moždani udar, a ima i dijabetes, liječnici su potvrdili da su njezini jajnici u iznenađujuće dobrom stanju. To je pak objašnjeno korištenjem pripravaka kineske narodne medicine. Sve je za RTL komentirao Hrvoje Vrčić, cijenjeni hrvatski ginekolog i pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju Petrove bolnice.


”Rekao bih da je to nešto začuđujuće i teško realno”, kaže Vrčić. Naglašava kako cijeni kinesku tradicionalnu medicinu, no smatra da je u slučaju ove Kineskinje također bila riječ o heterolognoj oplodnji, ali da supružnici nisu htjeli s tom informacijom izaći u javnost. Najveća stopa ženske plodnosti je između 20. i 25. godine života, navodi ginekolog.

“Plodnost se smanjuje sa starenjem i treba o tome misliti, da se ranije rađa. Danas je trend drukčiji. Obrazovanje traje dulje, žene žele izgraditi karijeru, kontracepcija je vrlo učinkovita, nismo socijalno ni ekonomski osjetljivi da im pomognemo s programima za roditeljstvo pa imamo rađanje prvog djeteta u prosjeku s 30 godina.”

Žena u Hrvatskoj na potpomognutu oplodnju može ići ako je zdrava i sposobna za to, ističe Vrčić, a HZZO to plaća do ženine 42. godine. U zemljama EU, recimo Češkoj, ta je granica pomaknuta do 49. godine, a u Velikoj Britaniji nema ograničenja. U Španjolskoj je granica do 52. godine. ”Preporučio bih svim bračnim parovima da s tim krenu što ranije. Lakše se budite noću dok ste mlađi”, poručuje dr. Vrčić.

.

Mozaik

Gej par koji želi udomiti dijete poručio hejterima: Udomite ih vi i riješite problem

Ovi zagovornici reducirane ljubavi i reducirane zbilje ne shvaćaju da spolni čin i seksualnost ne ulaze u područje odgoja, udomiteljstva i posvajanja, kaže saborski zastupnik Marko Vučetić.

Objavljeno

|

Autor

Ivo Šegota i Mladen Kožić istospolni su par koji želi udomiti dijete. U Centru za socijalnu skrb su im odbili dati dozvolu za udomljavanje, oni su se žalili Ministarstvu, to nije prošlo pa su na Upravnom sudu dobili presudu bez mogućnosti žalbe prema kojoj imaju pravo ući u postupak za udomljavanje. Krenuli su ponovno u Centar i unatoč presudi dobili odbijenicu.

“Da sam sâm došao, ne bi me se propitivalo, bili bi presretni u Centru, imam najbolje godine, živim u urbanoj sredini, visoko sam obrazovan, situiran. Upadam u idealan prozor udomitelja”, rekao je Šegota za RTL. Mladen i Ivo žalit će se Ministarstvu obitelji i sigurni su da ono neće ponoviti glupost Centra te da će donijeti jedinu pravnu odluku.


Puno je onih koji bi im uskratili mogućnost udomljavanja, navodno zbog brige za djecu, a zapravo zbog predrasuda koje gaje prema homoseksualnim osobama. “Govorimo o tisuću i više djece koja svoje djetinjstvo provode u sirotištima. Svi ti protivnici neka udome dvoje, troje djece, koliko smo mi htjeli i riješili bismo sve probleme. Mi ne bismo imali koga udomiti i svi bi bili sretni osim nas dvojice. Mi smo država puna licemjerja, te koji su najglasniji ne vidimo da dolaze u Centar. A u Hrvatskoj kronično nedostaje udomitelja”, kazao je Ivo u programu RTL-a.

Vučetić: Zagovornici reducirane ljubavi žele Hrvatsku svesti na manijakalnu pseudo-tvorevinu

Ova je tema došla i do sabornice. Protekli tjedan razotkrila se gola zbilja Hrvatske, kazao je u svom slobodnom govoru Marko Vučetić iz Kluba nezavisnih zastupnika. “Imali smo nekoliko slučajeva koji nas maksimalno provociraju kao društvo. Svjedočili smo slučaju Ive Šegote i Mladena Kožića kojima je uskraćeno udomiteljstvo. Ono im je uskraćeno zbog jedne argumentacije, a to je protuhumana argumentacija.”

Marko Vučetić (screenshot: N1)

“Argumentacija koja proizlazi ih onih slojeva društva koji smatraju da njihov reducirani pogled, reducirana ljubav i reducirano roditeljstvo, reducirana kultura, reducirani jezik, reducirana vjera, reducirana humanost trebaju biti mjera humanosti čitave države”, kazao je Vučetić, podsjetivši da je Šegoti i Kožiću uskraćeno udomiteljstvo zbog toga što žive u istospolnoj zajednici.

Kaže da je to neprihvatljivo. „Ovi zagovornici reducirane ljubavi i reducirane zbilje ne shvaćaju da spolni čin i seksualnost ne ulaze u područje odgoja, udomiteljstva i posvajanja. Oni koji smatraju da zbog seksualne orijentacije nekome treba uskratit udomiteljstvo nisu ništa drugo nego manijakalni dijelovi društva koji Hrvatsku žele svesti na manijakalnu pseudotvorevinu’, kaže Vučetić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP