Prati nas

Vijesti

Ukupne brojke

Medved: Hrvatska ima 438 tisuća živih branitelja, nisu prijetnja mirovinskom sustavu

Najveću mirovinu od sedam tisuća kuna imaju obitelji poginulih branitelja čijih je korisnika i najviše, dok ratni vojni invalidi primaju 5.700 kuna.

Objavljeno

|

Nova prava branitelja
Tomo Medved (HDZ), ministar branitelja (screenshot: Youtube)

Hrvatska ima 438.256 živućih branitelja, objavio je ministar branitelja Tomo Medved (HDZ). “U hrvatskom društvu, hrvatski branitelji su temelj, a ne teret društva”, kazao je ministar na okruglom stolu u Ministarstvu branitelja na temu mirovina hrvatskih branitelja.

Prema iznesenim podacima, Hrvatsku je branilo 508.605 branitelja. Njih 8.397 je poginulo u ratu, 437 je nestalih, a 61.509 branitelja umrlo je od početka Domovinskog rata pa sve do danas.

Branitelja korisnika mirovina, koje su raspoređene u devet kategorija, bilo je 151.892 te im je prosječna mirovina iznosila 4.200 kuna. Najveću mirovinu od sedam tisuća kuna imaju obitelji poginulih branitelja čijih je korisnika i najviše, dok ratni vojni invalidi primaju 5.700 kuna. Hrvatskih branitelja koji su u radnom odnosu bilo je 190.408, a onih koji su u radnom odnosu i koriste mirovinu je 69.54. Branitelja koji nisu u radnom odnosu i ne koriste mirovine bilo je 74.627.

Prosječan mirovinski staž branitelja po općim propisima je 28 godina, dok je staž ratnih vojnih invalida 20 godina. “Očekujem da će ovaj okrugli stol uputiti javnosti snažnu argumentiranu poruku o hrvatskim braniteljima korisnicima sustava bez bilo kakvog oblika prijetnje za mirovinski sustav”, objasnio je Medved.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.