Prati nas

Vijesti

Poduka iz povijesti

Mesić: ‘Nismo bili iza Željezne zavjese, predsjednica je trebala provjeriti’

‘Churchill je to rekao kada je Jugoslavija bila naslonjena na Sovjetski Savez, ali to nije trajalo. Pa kako bi ona išla u Sjedinjene Države da smo mi bili iza Željezne zavjese?’

Objavljeno

|

foto: Stephan Röhl/Wikimedia

Bivši hrvatski predsjednik u dva mandata, Stjepan Mesić, komentirao je za N1 navode predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o rođenju s krive strane Željezne zavjese. “Ona kao diplomatkinja, predsjednica, mora znati da je Jugoslavija potpisala Balkanski pakt s Grčkom i Turskom 1954. godine”, kaže Mesić.

“Dakle, Jugoslavija potpisuje s dvije članice NATO pakta. Prislanja se na NATO pakt”, objašnjava bivši predsjednik i dodaje da je u to vrijeme postojala realna opasnost od napada sovjetskih snaga stacioniranih u Mađarskoj i Rumunjskoj na Jugoslaviju. “Trebala je deset puta provjeriti prije nego je to rekla.”

Na komentar kako se pozivala na riječi britanskog premijera Winstona Churchilla, Mesić je uzvratio: “On je to rekao kada je Jugoslavija bila naslonjena na Sovjetski Savez, ali to nije trajalo. Pa kako bi ona išla u Sjedinjene Države da smo mi bili iza Željezne zavjese?” Mesić smatra da je predsjednica trebala priznati grešku, a ne inzistirati na toj priči.

Osim toga, kazao je i da je predsjednica estradizirala svoju funkciju. “To na prvu izgleda dobro… navijačica, pjevačica. To dobro izgleda za opću upotrebu, ali možete li zamisliti Angelu Merkel da dođe na utakmicu s dresom njemačke reprezentacije? Jasno da ne možemo”, pitao je i odgovorio Mesić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.