Prati nas

Show

Tko gubi, ima se pravo ljutiti

Štefica se na Instagramu obračunala s RTL-om i ‘Tri, dva, jedan – kuhaj!’

‘Sve se, hvala Bogu vratilo na staro, jedino što više nikad neću gledati taj TV program’, napisala je 13. listopada. Između ostaloga, požalila se kako nije smjela kuhati tradicionalne recepte.

Objavljeno

|

Štefica Hanžek (screenshot: RTL)

Gledani RTL-ov kulinarski show završio je očekivanom pobjedom Franke Štengl koja je u foto finišu odnijela vrijedne novčane i materijalne nagrade. Iako je predviđeno da se u završnoj emisije pojave svi sudionici, u kuhinju nije ušla Štefica Hanžek (60) koja je u natjecanje došla u paru sa sestrom Katicom Jug (59).

Štefica je, podsjetimo, bila najstarija natjecateljica ove sezone. Umirovljena je trgovkinja koja živi u Mihovlju kraj Krapine. Pamtimo je po glasnoj i jasnoj kritici sudaca emisije koji su, smatrala je, više posvećeni stvaranju showa, a manje kuhanju. “Ja za sebe doma dobro kuham i moj je sin zadovoljan, ali ako ja ne mogu dalje od petica ili šestica, onda moram ići doma. Pa-pa!” izjavila je Štefica nakon što je zbog niskih ocjena izbačena iz emisije.


Mnogima je promaknulo da je ova Zagorka bez dlake na jeziku otvorila Instagram profil preko kojeg se obračunala s RTL-ovom produkcijom. “Evo, sad sam vani, dišem punim plućina, hranim ptičice, zalijevam cvijeće, kuham onu nejestivu hranu; onu popljuvanu hranu. Sve se, hvala Bogu vratilo na staro, jedino što više nikad neću gledati taj TV program”, napisala je 13. listopada. Između ostaloga, požalila se kako nije smjela kuhati tradicionalne recepte.

O menotorima

“Tamo kuhaš po njihovim notama, a ne da predstavljaš svoju regiju. A da bi stvar bila još gora, tamo ‘kao’ imaš mentora koji te treba usmjeriti u pravome smjeru. Koja laž! On je u stvari tamo samo zato da ti priprema spačke. Unutar toga postoji još i, razumljivim riječima rečeno, “tajna služba” koja odabranim sudionicima dojavljuje što će se taj dan kuhati i kako to treba izvesti. Jasno, onaj tko nema pravu informaciju, tj. sluša glavnog chefa, kojeg ti pred sucima ne smiješ spominjati, podvrgnut je kritikama i poniženju u smislu da ništa ne znaš, jer i ono što si mislio da znaš, napraviš krivo. Znači, tamo si samo jeftin glumac da popuniš prazninu da ispadne “kao” ravnopravno natjecanje.

“Uz to ti još na oltaru i na svakom ulazu i izlazu stoji Poncije Pilat koji prati svaki tvoj pokret, da kojim slučajem, kao u gulagu, ne iskopaš rupu i pobjegneš, jer alat imaš. Žalosno, toliko torture, a pobjednik se već zna i prije nego što je natjecanje počelo. Koja farsa! Ne želim ni biti pobjednik, došla sam tu da suci pošteno ocjene što ja znam. Zemljo, otvori se!” zavapila ponosna Zagorka.

U obranu zagorskih štrukli

“Nikakav pršut, vratina, grožđice, višnje, borovnice, jabuke i sl. Ako se samo kuhaju, onda su to samo kuhani štrukli, ako ih završavamo u rolu, onda se svakako moraju prvo kuhat par minuta, zatim posložit na protvan, obilato zalit vrhnjem i reš ispeć, jer tijesto za zagorske štrukle mora bit malo deblje razvučeno, ali ne pola prsta, može se vuči i na tanje, ali to su samo inačice. Nek mi netko od vrhunskih kuhara kaže da to nije tako. Imali smo prilike javno vidjeti masakr, što je netko prodao pod ono što je zaštićeno kao autohtona zagorska delicija. Čak i suci koji su to imali prilike iskušati, hvalili su tu krivotvorinu, na moje veliko zgražanje.”

O navodnom ageizmu

“Netko je rekao da sam htjela samo biti na televiziji, ali više ne želim, jer svojom pojavom kvarim ukupan dojam. Poruka svima onima koji se žele okušati u ovome, bez obzira na sposobnosti, ako niste mladi i zgodni, nemojte, jer odmah u startu ste eliminirani. Tamo ste samo zato da bi izgledalo kako, tobože, daju šansu svima. Velika laž, ali u to sam se već kroz prošle sezone trebala uvjeriti. Babo, ovo ti je dobra lekcija, za tebe nije kuhača, nego motika”, zaključila je ironično u objavi 3. studenoga.

View this post on Instagram

Klasici Zagorka sam i time se ponosim. Već 50 godina kuham autohtona zagorska jela, ne da su baš nešto ukusna, ali ovo još do sada nisam vidla. Zagorci i Zagorke, što su pravi zagorski štrukli? Štrukli koji se prvo kuhaju, zatim se poslože u protvan, obilato se zaliju kiselim vrhnjem i zapeku da budu reš. I u njih ide samo izvorno sir, jaja, vrhnje i sol. Nikakav pršut, vratina, grožđice, višnje, borovnice, jabuke i sl. Ako se samo kuhaju, onda su to samo kuhani štrukli, ako ih završavamo u rolu, onda se svakako moraju prvo kuhat par minuta, zatim posložit na protvan, obilato zalit vrhnjem i reš ispeč, jer tijesto za zagorske štrukle mora bit malo deblje razvučeno, ali ne pola prsta, može se vuči i na tanje, ali to su samo inačice. Nek mi netko od vrhunskih kuhara kaže da to nije tako. Imali smo prilike javno vidjeti masakr, što je netko prodao pod ono što je zaštićeno kao autohtona zagorska delicija. Čak i suci koji su to imali prilike iskušati, hvalili su tu krivotvorinu, na moje veliko zgražanje. Ali tko sam ja da tvrdim da sam u pravu, kad ja ni po stručnom sudu ne znam napraviti klasičnu musaku. Ako ništa drugo, bar je ovaj puta bila zapečena, kako i mora biti. E, da sam to znala prije, da u klasiku spada batat kojeg, istina Bog, sada uzgajam doma, ne bih ni njega metnula umjesto krumpira, već bih napravila musaku od manga, avokada i kivija, koji mi je bio nadohvat ruke, ali nisam imala tada ideju. Čak bih stavila i med. Suci, debelo ste pogriješili, trebali ste mi dati jedinice pa ne bi više vi morali trpjeti mene, a ni ja vas. Krivo ste kalkulirali. Sad bih bila u eliminacijama, što je najpoštenije, i sad vam iskreno priznajem da ja o kuhanju i s kuhanjem, nemam blage veze. Netko je rekao da sam htjela samo biti na televiziji, ali više ne želim, jer svojom pojavom kvarim ukupan dojam. Poruka svima onima koji se žele okušati u ovome, bez obzira na sposobnosti, ako niste mladi i zgodni, nemojte, jer odmah u startu ste eliminirani. Tamo ste samo zato da bi izgledalo kako, tobože, daju šansu svima. Velika laž, ali u to sam se već kroz prošle sezone trebala uvjeriti. Babo, ovo ti je dobra lekcija, za tebe nije kuhača, nego motika.

A post shared by Štefica Hanžek (@hanzekst) on

.

Show

Gabi Novak o životu s Arsenom: ‘Uvijek se znalo da će se vratiti meni’

‘Pitali su me kako ga mogu trpjeti, ali ne smiješ biti egoist, ako nekoga iskreno voliš, poštuješ i poznaješ’, kazala je Gabi o 45 godina s Arsenom.

Objavljeno

|

Autor

“Arsen je bio težak čovjek”, izjavila je u programu N1 televizije pjevačica Gabi Novak (83). Prisjećajući se suživota s proslavljenim autorom Arsenom Dedićem (1938.-2015.), a koji je trajao 45 godina, kazala je kako je njihovo upoznavanje bilo dugo te da su u vezu su ušli nakon desetljeća poznanstva i propasti brakova u kojima su bili.

Gabi je, podsjetimo, bila udana za dirigenta i skladatelja Stipicu Kalogjeru, a Arsen je bio oženjen s Vesnom Suligoj s kojom ima kći Sandru. “Jednog dana smo kliknuli i odlučili krenuti. Obavijestili smo obitelji da ćemo biti zajedno. Već se i šuškalo o nama. Ozbiljno smo krenuli 1970. godine”, prisjetila se Gabi. Vjenčali su se 1973. godine kada im se i rodio sin Matija.


“Bila sam mu mirna luka kroz ta sva njegova lutanja i faze. Organizirala sam mu uredniji život. Bila sam mu velika podrška, a on je imao veliko povjerenje i vjerovao je u moj glazbeni ukus i intuiciju. Imali smo predivne godine”, ispričala je o ljubavi koju znamo gotovo cijeli život. Jer tko nije čuo za Gabi i Arsena, njenu blagost i njegovu “bodljikavu” narav?

“On je bio vrlo teška osoba i trebalo je izdržati njegove momente. Znao je biti itekako oštar, sarkastičan, mnoge je uvrijedio. Ali je bio i nježna osoba i dobar čovjek, ali baš poeta. Po njegovim pjesmama sam znala u kojoj je fazi. Bio je vidovit u svojim tekstovima. Bila je to borba u njemu. Trebala mu je takva podrška koja će biti prisutna i koja će mu praštati”, navela je pjevačica koja je bila i prvi filter za ozbiljnije kompozicije koje je radio za, primjerice, film: “Koliko god je bio drzak i samoživ, trebao mu je netko da ga razumije, upravo i u toj zločestoći, sarkazmu i svemu što je izgovorio ljudima… Većina ljudi to nije prihvatila. Neki jesu.”

Najlakše je spakirati kofere…

“Ja sam to sve tolerirala. Kažu ljudi da ne mogu uvijek biti tolerantna. Ali u braku koji ima čvrstu osnovu, ako se poznajemo u dušu, u nadogradnjama moraš naći neku vrstu tolerancije i obzira. Pitali su me kako ga mogu trpjeti, ali ne smiješ biti egoist, ako nekoga iskreno voliš, poštuješ i poznaješ. Lako je uzeti kofer i reći da ti je dosta. Nisam to napravila, jer uvijek se znalo da će se on vratiti Gabi. To je bila sve njegova maska pod kojom je skrivao svoje emotivno stanje. Trebalo je znati živjeti s tom osobom, da ju možeš tolerirati i prihvatiti”, kazala je o “burama i bonacama”, kako naziva život s velikim pjesnikom.

Objasnila je i da je  kada bi joj dao svoje pjesme na čitanje, uvijek u njima prepoznavala njegova politička, svakodnevna razmišljanja i flertove. “Kažu mi ‘čestitamo ti što si to izdržala’, ali ja sam ga stvarno voljela i poštovala”, zaključila je Gabi.

“Ti u mom životu”, pjesma koju Gabi i Arsen nisu nikada objavili na nosaču zvuka

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP