Prati nas

Vijesti

Alarm

Zbog koronavirusa proglašeno je globalno izvanredno stanje. Virus je otkriven u više od 20 zemalja

Što se Hrvatske tiče, u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ na Odjelu za striktne izolacije infektoloških bolesnika spremna je, zasad, jedna soba s dva kreveta.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Tore F/Unsplash

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je globalno izvanredno stanje. “Ne znamo koliku štetu koronavirus 2019nCoV može nanijeti ako se proširi u zemljama sa slabim zdravstvenim sustavom. Moramo djelovati sada kako bi se države pripremile na tu mogućnost. Zbog toga proglašavam stanje međunarodne zdravstvene opasnosti zbog globalnog širenja 2019nCoV koronavirusa”, objavio je šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Od 170 dosadašnjih smrtnih slučajeva, 162 su zabilježena u epicentru epidemije, u provinciji Hubei. Kineske zdravstvene vlasti brinuo o 1.239 zaraženih koji su u kritičnom stanju. Ukupan broj inficiranih je  7.736 dok je suspektnih još 12.167.


Što se Hrvatske tiče, u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” na Odjelu za striktne izolacije infektoloških bolesnika spremna je, zasad, jedna soba s dva kreveta. U nju bi pacijenti bili dovedeni dizalom preko balkona. Na isti način do njih bi dolazili i liječnici i medicinske sestre. Jutarnji list piše kako su liječnici, koji će se o njima brinuti, u potpunosti zaštićeni odgovarajućom opremom kao što su pokrivalo za glavu, odijelo, dvostruke rukavice, maska te naočale. Ništa od tijela ne smije biti otkriveno. Prije izlaska iz sobe provode potpunu dezinfekciju, jednako kao što bi se nakon pacijenata dezinficirala soba. U slučaju da bude potrebno, a nadaju se da neće, reorganiziran će biti i cijeli odjel.

Virus, koji je u međuvremenu zahvatio čitavu zemlju, proširio se diljem svijeta, pa je tako 70 slučajeva zaraze zabilježeno u više od 20 zemalja, među kojima u Japanu, Njemačkoj, Francuskoj, Tajvanu i Vijetnamu.

.

Vijesti

U samo mjesec dana udvostručio se broj građana koji strahuju od zaraze koronavirusom

Tri četvrtine građana (76,7%) navodi da je pojava koronavirusa znatno utjecala na njihov društveni život, od čega oko trećine građana (32,1%) potpuno izbjegava druženja s drugim ljudima.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Raste strah građana od zaraze koronavirusom, ali on je jednak strahu od gubitka radnog mjesta, zaključak je ponovljenog istraživanja agencije Hendal o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije koronavirusa.

Prvo istraživanje, koje je Hendal proveo još u veljači 2020., pokazalo je da je tek 25,6% građana imalo strah od zaraze koronavirusom. Međutim, tada su bili prisutni tek pojedinačni slučajevi zaraze u Hrvatskoj i nije se nazirala epidemija današnjih razmjera.


Ponovljeno istraživanje Hendala, provedeno u ožujku online metodom na reprezentativnom uzorku 500 građana, pokazuje da gotovo polovica građana (46,4%) strahuje od zaraze. Međutim, alarmantniji je podatak da čak 48,8% građana u radnom odnosu strahuje za svoje radno mjesto te od gubitka statusa zaposlenih.

Epidemija je uvelike utjecala na društveni život građana, a promijenile su se i kupovne navike. Pranje ruku je uz samoizolaciju i izbjegavanje izlaženja glavna mjera zaštite od virusa.

Strah od ljudi

Tri četvrtine građana (76,7%) navodi da je pojava koronavirusa znatno utjecala na njihov društveni život, od čega oko trećine građana (32,1%) potpuno izbjegava druženja s drugim ljudima. Zanimljivo je da 2,8% građana održava iste društvene kontakte kao i prije pojave koronavirusa.

Stvaraju zalihe

Što se tiče kupovine namirnica, čak 39,4% građana navodi kako su u posljednjih tjedan dana kupili veće zalihe prehrambenih i neprehrambenih artikala, a najtraženiji su bili mlijeko i mliječni proizvodi (73,7%), brašno i kvasac (73,0%), riža i tjestenina (71,5%), wc papir (67%), dezinficijensi (64,2%), smrznuto i konzervirano voće i povrće (63,1%) te kava i čaj (61,1%).

Peru ruke

Na pitanje kako se štite od moguće zaraze, većina građana (39,6%) navodi pojačano pranje ruku kao glavnu mjeru zaštite. 28,8% građana oprezno je kod ostvarivanja bilo koje vrste socijalnog kontakta, a 27,5% navodi samoizolaciju i ostanak kod kuće. Dodatno se pokazalo da 23,5% sudionika Hendalovog istraživanja koristi usluge dostave namirnica i hrane na kućnu adresu pa i samim time smanjuju vjerojatnost zaraze.

Istovremeno je istraživanje pokazalo i onu tamniju stranu, odnosno da 3% građana, unatoč neprestanim upozorenjima mjerodavnih institucija i medija, ne poduzima nikakve mjere zaštite.

Zadovoljni su radom Vlade RH

Građani čvrstom četvorkom ocjenjuju rad Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije koronavirusa. Građani su zadovoljni dosadašnjim radom Vlade, ministra zdravstva i javnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije koronavirusa te ih ocjenjuju prosječnom ocjenom 4,02. Pritom im trećina građana (33%) daje najvišu ocjenu 5.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP