Prati nas

Vijesti

Alarm

Zbog koronavirusa proglašeno je globalno izvanredno stanje. Virus je otkriven u više od 20 zemalja

Što se Hrvatske tiče, u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ na Odjelu za striktne izolacije infektoloških bolesnika spremna je, zasad, jedna soba s dva kreveta.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Tore F/Unsplash

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je globalno izvanredno stanje. “Ne znamo koliku štetu koronavirus 2019nCoV može nanijeti ako se proširi u zemljama sa slabim zdravstvenim sustavom. Moramo djelovati sada kako bi se države pripremile na tu mogućnost. Zbog toga proglašavam stanje međunarodne zdravstvene opasnosti zbog globalnog širenja 2019nCoV koronavirusa”, objavio je šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Od 170 dosadašnjih smrtnih slučajeva, 162 su zabilježena u epicentru epidemije, u provinciji Hubei. Kineske zdravstvene vlasti brinuo o 1.239 zaraženih koji su u kritičnom stanju. Ukupan broj inficiranih je  7.736 dok je suspektnih još 12.167.


Što se Hrvatske tiče, u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” na Odjelu za striktne izolacije infektoloških bolesnika spremna je, zasad, jedna soba s dva kreveta. U nju bi pacijenti bili dovedeni dizalom preko balkona. Na isti način do njih bi dolazili i liječnici i medicinske sestre. Jutarnji list piše kako su liječnici, koji će se o njima brinuti, u potpunosti zaštićeni odgovarajućom opremom kao što su pokrivalo za glavu, odijelo, dvostruke rukavice, maska te naočale. Ništa od tijela ne smije biti otkriveno. Prije izlaska iz sobe provode potpunu dezinfekciju, jednako kao što bi se nakon pacijenata dezinficirala soba. U slučaju da bude potrebno, a nadaju se da neće, reorganiziran će biti i cijeli odjel.

Virus, koji je u međuvremenu zahvatio čitavu zemlju, proširio se diljem svijeta, pa je tako 70 slučajeva zaraze zabilježeno u više od 20 zemalja, među kojima u Japanu, Njemačkoj, Francuskoj, Tajvanu i Vijetnamu.

.

Vijesti

Zagreb: Počela isplata pomoći umirovljenicima za rujan

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Pmoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec rujan 2020. isplaćivat će se preko tekućih računa i Hrvatske pošte. Korisnicima koji imaju otvorene tekuće račune, pomoć će se isplatiti u petak, 18. rujna 2020.

Korisnicima koji novčanu pomoć primaju preko Hrvatske pošte, pomoć će se isplaćivati od utorka 22. rujna 2020. Umirovljenici koji istu nisu primili na kućnu adresu, moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate.


Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
II. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
III. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn pomoći mjesečno, umirovljenici II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, na adresi Nova cesta 1.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP