Prati nas

Show

Za pjesmu Europe

Dora: Damir Kedžo ide u Rotterdam, senzacionalnoj Zdenki Kovačiček 12 bodova publike

Dramatična Zdenka Kovačiček, najstarija natjecateljica u povijesti ove glazbene smotre, otpjevala je emocionalnu i bogatu baladu ‘Love, love, love’.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Damir Kedžo, Zdenka Kovačiček (screenshot: HRT)

Hrvatsku će na 65. izdanju Eurosonga predstavljati Damir Kedžo koji je, u pratnji pet ženskih vokala, na Dori u Opatiji otpjevao tužnu pjesmu o bojama jeseni “Divlji Vjetre”. Ovo je treći put da se Kedžo natjecao na ovom festivalu.

32-godišnjak iz Omišlja na otoku Krku se počeo baviti glazbom još u osnovnoj školi, u kojoj je pohađao glazbeni tečaj te je bio član crkvenog zbora. Kao dijete htio je biti ginekolog no na kraju je odustao od toga kada se prijavio za Story SuperNova Music Talents. Iako na kraju nije pobijedio, može se reći da je on jedan od rijetkih natjecatelja koji je opstao na estradi 17 godina nakon završetka showa.


Damir Kedžo, pobjednik Dore 2020. (screenshot: HRT)

Sjajan nastup glazbene veteranke

Dramatična Zdenka Kovačiček (76), najstarija natjecateljica u povijesti ove glazbene smotre, suvereno je otpjevala bogatu baladu “Love, love, love“. Pjesma je to s neskrivenom izvedbenom i tekstualnom referencom na Janis Joplin i “Mercedes Benz”, što i ne čudi poznavatelje kozmičke veze Joplinove i Kovačiček. Naime, Kovačiček je na kazališnim daskama utjelovila i otpjevala prerano preminulu američku rock, soul i blues legendu. Kovačiček je od publike dobila sjajnih 12 bodova, osvojivši odlično šesto mjesto u ukupnom poretku.

Glazbu i stihove napisao je Mario Mihaljević, dok su aranžmane napravili Hrvoje Grčević i Branimir Mihaljević. “S Marijem nisam nikad prije surađivala. Nazvao me i rekao mi da ima pjesmu koju mogu samo ja otpjevati i ako odbijem, da je neće davati nikom drugom. Čim sam je čula, svidjela mi se. Fantastično je pogodila moj stil i jako smo je brzo snimili. Doista je posebna i šalje poruku ljubavi”, pohvalila se Kovačiček prije nekoliko dana za 24 sata.

Zdenka Kovačiček osvojila je šesto mjesto (screenshot: HRT)

Zamalo Mia!

Isti broj bodova kao Kedžo ostvarila je i mlađahna Mia Negovetić s eurovizičnom i mladenačkom pop pjesmom “When It Comes to You”. Napisao ju je švedski tim kojeg čine Denniz Jamm, Linnea Deb (You, Heroes, Monsters) i Anderz Wrethow (Always, Fuego, Too Late For Love), a i sama Mia se također potpisuje kao koautor. Ova suradnja nastala je na poziv autorskog tima koji je vidio njezine nastupe na You Tubeu. Ipak, pravila su takva da na Eurosong od dva izvođača s istim brojem bodova ide onaj koji je osvojio više glasova publike.

Hrvatska će nastupiti u drugom dijelu prve poluzavršnice Eurosonga 12. svibnja u nizozemskom Rotterdamu. Poslušajte sve tri pjesme:

Zdenka Kovačiček, “Love, love, love”
Damir Kedžo, “Divlji vjetre”
Mia Negovetić, “When it comes to You”

.

Show

Olja Balašević (61) pokazala zavidnu liniju i sportski duh

Olivera Balašević, supruga Panonskog mornara Đorđa i bivša profesorica tjelesnog, i sama se prihvatila pisanja. Njezin prvijenac “Planeta Dvorište” idealno je ljetno štivo.

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Svaka čast, kakvo tijelo i kakav skok”, “Prezgodna, prkosi vremenu”, “Jednom sportašica – uvijek sportašica” – samo su neki od oduševljenih komentara koji se mogu pročitati ispod najnovije Instagram objave Olivere Balašević, supruge Đorđa Balaševića koja je prije nekoliko tjedana napunila 61 godinu.

Doista, forma gospođe Olje je besprijekorna, no stoj na rukama te skok u bazen nije izvela tek tako već se usput prisjetila i jedne anegdote iz svojeg djetinjstva:


“Kupači sa obe strane reke kao i prolaznici preko mosta bili su, naravno, šokirani. Rekoh da sam bila  žgoljava, sićušna za svoje godine, pa je bilo  pravo čudo već i to  što toliko dete uopšte ume da pliva, a skok je sve ostavio bez daha. Sve osim mene, svom srećom. U odnosu na skokove koje sam kasnije činila u životu bio je krajnje jednostavan, na noge, sa vrlo niskim koeficijentom težine, kako bi to kasnije opisao moj trener Boris Pavlov, ali tih par sekundi  ne zaboravljaju se nikad. Bila sam laka kao pero, izronila sam takoreći još zaranjujući, kao zabačeni plutani plovak, i verovatno su posmatrači bili ushićeni, ali ni slučajno nisam bila uplašena, možda tek malo razočarana što nisam duže ostala u vazduhu. Dečaci iz dvorišta propustili su moj prvi skok, što sam uostalom i htela, lukavo isplivavši posle prvog skoka na drugoj strani,  samo da im ne bi palo na pamet da me  odgovaraju od sledećeg pokušaja. Okupili su se na obali uz prateći žamor koji je najavio da sam ponovo uz Radeta na ogradi mosta, i nisam bila sigurna da li mi to mašu ili se hvataju za glavu, ali sam izronivši dobro videla kako Zoran trčeći odlazi ka kući, u nameri da bar blagovremeno prijavi mami i time najveći deo neizbežne kazne prebaci na mene.”

Prelistajte galeriju fotografija u originalnoj objavi:

Ovaj tekst dio je iz Oljine knjige autobiografskih zapisa “Planeta Dvorište” objavljene prošle godine u kojem prepričava dosad nepoznate detalje iz svojeg ne uvijek lakog djetinjstva i pokazuje da riječima barata gotovo jednako vješto kao i njezin suprug Đole.

Nekako paralelno s objavom knjige (ne prve, već prve koju je imala strpljenja napisati, kako sama kaže), Olja se priključila i društvenim mrežama, točnije Instagramu, na kojem objavljuje isječke iz svoje knjige prisjećajući se djetinjstva i mladosti u Zrenjaninu.

Tražite li idealno ljetno štivo, možda je za vas upravo „Planeta Dvorište“, a usput možete vježbati skokove u vodu po uzoru na Oliveru.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP