Prati nas

Vijesti

A ni ne trebaju vam

Nema ih! Nestašica maski traje još od prosinca

Hrvatske vlasti nisu preporučile zdravim osobama da hodaju s bilo kakvim maskama. Stručnjaci ističu da je daleko važnije često prati ruke i izbjegavati bliski kontakt sa zaraženim osobama.

Objavljeno

|

foto: Laura Dewilde/Unsplash

Iako nadležni uvjeravaju javnost da nema panike od koronavirusa, hrvatski su građani pohrlili u ljekarne kupiti zaštitne maske. No njih nema već više mjeseci. Pomama, ionako, nema smisla, jer one ne zaustavljaju viruse, piše Deutsche Welle.

Kako je za DW kazao predsjednik Udruženja veledrogerija i predsjednik jedne od najvećih, Medike, Jasminko Herceg, nestašica maskica je počela već u prosincu, kada su svi proizvođači počeli svu svoju proizvodnju slati u Kinu. Kaže da cijeli dan samo odgovara na upite o maskama.


Naime, maski za lice gotovo da uopće nema u ljekarnama ni u Zagrebu, ni u Rijeci, ni u Puli, ni u Osijeku, ali ni u drugim gradovima. U Osječko-baranjskoj županiji u zadnja su tri mjeseca prodali 60.000 maskica, a prodali bi i daleko više kada bi ih redovito dobivali, kazala je Martina Gavran Duvnjak iz Osječkih ljekarni Srce. Ovako, sve pakete koje dobiju rasprodaju u roku od 24 sata. U županijskim ljekarnama Jadran iz Rijeke kažu nam kroz smijeh “samo se time bavimo”. Od početka godine, samo je ljekarna na Korzu prodala 2.500 komada običnih, troslojnih maski, te stotinjak boljih, s ventilom. Riječ je o povećanju prodaje od barem 500 posto, kažu.

Proizvodnja maski u hrvatskoj nije isplativa

Nestašica je počela još u prosincu, kada se virus počeo širiti u Kini. Naime, oko 50% svjetske proizvodnje medicinskih maski smješteno je upravo u toj zemlji, koja je s početkom širenja zaraze počela i masovno kupovati maske na svjetskom tržištu. Zbog toga su ostali proizvođači prestali izvoziti, stvarajući zalihe za svoja domicilna tržišta, te je maske nemoguće nabaviti.

Robert Črnjević iz zabočke tvrtke Meditex koja proizvodi medicinsku zaštitnu opremu kaže nam da maske ne proizvode ni oni, ni itko drugi u Hrvatskoj jer proizvodnja jednostavno nije bila isplativa. Medicinske maske, one troslojne koje se kače za uši, koštaju oko 60 lipa po komadu u paketu od 50 komada. Pakiranje od pet košta 19 kuna, a maske s ventilom koštaju oko 25 kuna komad. Njihova je učinkovitost, međutim upitna.

Zdrave osobe ne bi trebale nositi maske

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu da njihova učinkovitost ovisi o tome tko ih koristi i kada, kako, te kakva je vrsta izlaganja. Hrvatske vlasti nisu preporučile zdravim osobama da hodaju s bilo kakvim maskama. Stručnjaci ističu da je daleko važnije često prati ruke i izbjegavati bliski kontakt sa zaraženim osobama.

Medicinske maske zaustavljaju bakterije, ne i viruse

A iako je ministar Beroš u ponedjeljak izjavio kako su maske dobre za sprečavanje širenja virusa, to nije baš posve točno. Kako pojašnjava uvoznik medicinskih, kirurških maski, Črnjević iz Meditexa, one su rađene da zaustave bakterije, a ne viruse, koji su puno manji i oni kroz te maske mogu proći. Jedino industrijske maske s oznakom FFP3, što je oznaka za stupanj filtracije, imaju nepropusnost čestica toliko malih da zaustavljaju i viruse, a one se proizvode, između drugih mjesta, i u Italiji i Francuskoj, no sada ih se ne može kupiti, kaže Črnjević.

Njegova je tvrtka bolnicama i ustanovama prodala četveromjesečnu zalihu takvih maski u svega desetak dana, kazao nam je. Problem je što nitko nema velike zalihe takvih maski jer im je vrijeme trajanja dvije godine, a u normalnim prilikama je potražnja mala, dodaje.

Potvrda je to tvrdnje iz Ministarstva zdravstva da su bolnice opskrbljene dovoljnom količinom zaštitne opreme. Ako kriza i eventualna epidemija ne potraju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP