Prati nas

Vijesti

A ni ne trebaju vam

Nema ih! Nestašica maski traje još od prosinca

Hrvatske vlasti nisu preporučile zdravim osobama da hodaju s bilo kakvim maskama. Stručnjaci ističu da je daleko važnije često prati ruke i izbjegavati bliski kontakt sa zaraženim osobama.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Laura Dewilde/Unsplash

Iako nadležni uvjeravaju javnost da nema panike od koronavirusa, hrvatski su građani pohrlili u ljekarne kupiti zaštitne maske. No njih nema već više mjeseci. Pomama, ionako, nema smisla, jer one ne zaustavljaju viruse, piše Deutsche Welle.

Kako je za DW kazao predsjednik Udruženja veledrogerija i predsjednik jedne od najvećih, Medike, Jasminko Herceg, nestašica maskica je počela već u prosincu, kada su svi proizvođači počeli svu svoju proizvodnju slati u Kinu. Kaže da cijeli dan samo odgovara na upite o maskama.


Naime, maski za lice gotovo da uopće nema u ljekarnama ni u Zagrebu, ni u Rijeci, ni u Puli, ni u Osijeku, ali ni u drugim gradovima. U Osječko-baranjskoj županiji u zadnja su tri mjeseca prodali 60.000 maskica, a prodali bi i daleko više kada bi ih redovito dobivali, kazala je Martina Gavran Duvnjak iz Osječkih ljekarni Srce. Ovako, sve pakete koje dobiju rasprodaju u roku od 24 sata. U županijskim ljekarnama Jadran iz Rijeke kažu nam kroz smijeh “samo se time bavimo”. Od početka godine, samo je ljekarna na Korzu prodala 2.500 komada običnih, troslojnih maski, te stotinjak boljih, s ventilom. Riječ je o povećanju prodaje od barem 500 posto, kažu.

Proizvodnja maski u hrvatskoj nije isplativa

Nestašica je počela još u prosincu, kada se virus počeo širiti u Kini. Naime, oko 50% svjetske proizvodnje medicinskih maski smješteno je upravo u toj zemlji, koja je s početkom širenja zaraze počela i masovno kupovati maske na svjetskom tržištu. Zbog toga su ostali proizvođači prestali izvoziti, stvarajući zalihe za svoja domicilna tržišta, te je maske nemoguće nabaviti.

Robert Črnjević iz zabočke tvrtke Meditex koja proizvodi medicinsku zaštitnu opremu kaže nam da maske ne proizvode ni oni, ni itko drugi u Hrvatskoj jer proizvodnja jednostavno nije bila isplativa. Medicinske maske, one troslojne koje se kače za uši, koštaju oko 60 lipa po komadu u paketu od 50 komada. Pakiranje od pet košta 19 kuna, a maske s ventilom koštaju oko 25 kuna komad. Njihova je učinkovitost, međutim upitna.

Zdrave osobe ne bi trebale nositi maske

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu da njihova učinkovitost ovisi o tome tko ih koristi i kada, kako, te kakva je vrsta izlaganja. Hrvatske vlasti nisu preporučile zdravim osobama da hodaju s bilo kakvim maskama. Stručnjaci ističu da je daleko važnije često prati ruke i izbjegavati bliski kontakt sa zaraženim osobama.

Medicinske maske zaustavljaju bakterije, ne i viruse

A iako je ministar Beroš u ponedjeljak izjavio kako su maske dobre za sprečavanje širenja virusa, to nije baš posve točno. Kako pojašnjava uvoznik medicinskih, kirurških maski, Črnjević iz Meditexa, one su rađene da zaustave bakterije, a ne viruse, koji su puno manji i oni kroz te maske mogu proći. Jedino industrijske maske s oznakom FFP3, što je oznaka za stupanj filtracije, imaju nepropusnost čestica toliko malih da zaustavljaju i viruse, a one se proizvode, između drugih mjesta, i u Italiji i Francuskoj, no sada ih se ne može kupiti, kaže Črnjević.

Njegova je tvrtka bolnicama i ustanovama prodala četveromjesečnu zalihu takvih maski u svega desetak dana, kazao nam je. Problem je što nitko nema velike zalihe takvih maski jer im je vrijeme trajanja dvije godine, a u normalnim prilikama je potražnja mala, dodaje.

Potvrda je to tvrdnje iz Ministarstva zdravstva da su bolnice opskrbljene dovoljnom količinom zaštitne opreme. Ako kriza i eventualna epidemija ne potraju.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP