Prati nas

Vijesti

Papa Franjo je izdao važan naputak za katolike – korisnike društvenih mreža

Jeste li danas komu na Facebooku rekli da je glup ili, još gore, ponizili ga iz vlastitog zadovoljstva? Komentirate li agresivno članke koje niste ni pročitali? Papa Franjo ima važnu poruku za vas.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Ashwin Vaswani/Unsplash

“Živimo u atmosferi zagađenoj s previše verbalnog nasilja, previše uvredljivih i škodljivih riječi na internetu”, istaknuo je papa Franjo na Trgu sv. Petra u povodu Čiste srijede ili Pepelnice. Kaže da danas ljudi vrijeđaju jedni druge tako lako, kao kad kažu “dobar dan”.

Stoga je papa sve vjernike pozvao da se u Korizmi odreknu trolanja – vrijeđanja drugih na društvenim mrežama. “Korizma je vrijeme da se odreknemo nepotrebnih riječi, ogovaranja, glasina, nagađanja i spletkarenja. To je vrijeme da razgovaramo s Bogom na ‘ti'”, riječi su pape Bergoglia.


Trol u internetskom žargonu jest naziv za osobu koja sprječava normalnu raspravu. Na Facebooku bi to bila i osoba koja ne čita članke koje komentira, ali ima snažnu potrebu agresivno izraziti svoje (neinformirano) mišljenje o toj temi.

Trol tako nudi neprovjerene informacije, dezinformacije i provokacije. Njegov cilj nije sukob argumenta i civilizirana rasprava već skretanje s teme, vrijeđanje i ponižavanje sugovornika ili autora teksta koji komentira. Trol ne želi utvrditi istinu, korigirati stav ili nekoga podučiti; njegov jedini užitak jest izazvati emocionalnu reakciju osoba koje je označio svojim metama.

Utjecaj trola na internetu je agresivan i kontraproduktivan po zajednicu, a sami trolovi često su ono što zovemo kibernetičkim nasilnicima.

.

Vijesti

Koronavirus: 56 umrlih, 3.603 novozaraženih

Do danas je ukupno zabilježeno 111.617 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1.501 preminula, a 89.425 se oporavilo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

U protekla 24 sata zabilježena su 3.603 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 20.691.

Među njima je 2.136 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 240 pacijenata. Preminulo je 56 osoba, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


Do danas je ukupno zabilježeno 111.617 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1.501 preminula, a 89.425 se oporavilo (2.017 u protekla 24 sata). U samoizolaciji je trenutno 45.518 osoba. Do danas su ukupno testirane 702.242 osobe, od toga 10.194 u posljednja 24 sata.

Crveno – oboljeli, zeleno – izliječeni (foto: koronavirus.hr)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP