Prati nas

Vijesti

Zrno po zrno...

Treći stup je sve popularniji način štednje, a dobar je i za poslodavce koji žele nagraditi radnike

Prema Hanfinim podacima neto imovina osam dobrovoljnih mirovinskih fondova potkraj prosinca 2019. bila je veća od 5,12 milijardi kuna, a u otvorenim dobrovoljnim mirovinskim fondovima štedi 320.447 građana. Prinosi fondova na godišnjoj razini kreću se od 5,37 do 13,76 posto.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako imati novca?
foto: TheDigitalWay/Pixabay

Broj građana koji ulažu u otvorene dobrovoljne mirovinske fondove, tzv. treći mirovinski stup, od 2017. porastao je za otprilike dvadeset tisuća, a neto imovina fondova na rekordnih 5,12 milijardi kuna, javlja Lider.

Tko god ima više od deset godina do mirovine, do sada je, vjerojatno, već naučio da, ako se za sebe ne pobrine sam, teško da će od države dočekati adekvatnu naknadu za svoj minuli rad. Posljednjih nekoliko godina kontinuirano raste potražnja za ulaganjem u otvorene dobrovoljne mirovinske fondove (ODMF), tzv. treći stup, koji je postao trenutačno najatraktivniji oblik štednje građana s obzirom na to da takvu štednju država potiče sa 750 kuna na godinu (to je maksimalan iznos ako korisnik uplati 5.000 kuna u jednoj godini). Taj državni poticaj ima efekt kao 15 posto prinosa, a zaradu donosi i prinos koji fond ostvari na tržištu.


Tako je od 2017. broj ulagača (građana) na godinu rastao za otprilike njih 20 tisuća, a neto imovina fondova porasla je s 3,9 milijardi kuna na rekordnih 5,12 milijardi lani. Osim toga, sve se veći broj poslodavaca odlučuje nagraditi zaposlenike putem dobrovoljne mirovinske štednje jer im je takva vrsta troška neoporeziva.

Prema pisanju Lidera, jedan od dodatnih poticaja za povećana ulaganja bilo je i lanjsko ukidanje ulazne naknade. Međutim, iako je ukidanje naknade djelomično potaknulo tržište, s druge strane bankama je izbilo prihode kojima su financirale trošak distribucije dobrovoljne štednje. Kako kažu u Erste društvu za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, sada ne mogu jednako plaćati agente i konkurirati distribuciji sličnih proizvoda prilikom prodaje putem nebankovnih kanala prodaje (npr. putem zastupnika u osiguranju). U svakom slučaju, dobrovoljna mirovinska štednja i dalje je na tržištu najkonkurentniji oblik namjenske štednje.

.

Vijesti

Koronavirus: 56 umrlih, 3.603 novozaraženih

Do danas je ukupno zabilježeno 111.617 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1.501 preminula, a 89.425 se oporavilo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

U protekla 24 sata zabilježena su 3.603 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 20.691.

Među njima je 2.136 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 240 pacijenata. Preminulo je 56 osoba, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


Do danas je ukupno zabilježeno 111.617 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1.501 preminula, a 89.425 se oporavilo (2.017 u protekla 24 sata). U samoizolaciji je trenutno 45.518 osoba. Do danas su ukupno testirane 702.242 osobe, od toga 10.194 u posljednja 24 sata.

Crveno – oboljeli, zeleno – izliječeni (foto: koronavirus.hr)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP