Prati nas

Zdravlje

Pitanja i odgovori

Ako osoba preboli koronavirus COVID-19, može li se opet zaraziti? Koliko traje imunitet?

Kao što gripa može mutirati, tako može i COVID-19, što može dovesti do ponovne zaraze. Osim toga, nije poznato koliko bi takav imunitet mogao trajati.

Objavljeno

|

Mogu li koronu dobiti dva puta?
foto: Pete Linforth/Pixabay/Tai's Captures/Unsplash

“Imuni odgovor na COVID-19 još nije shvaćen. Pacijenti s MERS-CoV infekcijom vjerojatno se neće ponovno inficirati ubrzo nakon oporavka, no još nije poznato hoće li se primijetiti slična imunološka zaštita kod pacijenata s COVID-19”, piše Vlada RH na službenim stranicama za informiranje o koronavirusu. Isti odgovor na naslovno pitanje daje i američki Centar za sprječavanje i kontrolu bolesti.  

Prema dr. Liju QinGyuanu, kineskom stručnjaku za sprječavanje i liječenje upala pluća, oni koji prebole COVID-19, razviju antitijela, ali nije jasno koliko zaštita traje. “Kako bilo, kod pojedinaca antitijela ne traju dugo”, kazao je za USAToday. “Mnogi pacijenti koji su izliječeni imaju vjerojatnost ponovne zaraze.”

“Nitko to ne zna zasigurno, ali većina djece će razviti makar kratkotrajni imunitet na koronavirus”, kaže dr. Peter Jung za Huffington Post. Ovaj profesor pedijatrije s Sveučilišta u Teksasu upozorava: “Ali kao što gripa može mutirati, tako može i COVID-19, što može dovesti do ponovne zaraze.”

Uspoređujući COVID-19 s drugim koronavirusima, virolog dr. Vineet D. Menachery sa Sveučilšta u Teksasu navodi da su ljudi koji su preboljeli SARS postali imuni na istu bolest u trajanju od osam do deset godina. Oni koji su preboljeli MERS, razvili su puno kraću zaštitu pa dr. Menachery za NYT navodi da oni koji su preboljeli novi koronavirus (COVID-19) mogu biti imuni godinu do dvije. “Dalje od toga ne možemo predvidjeti”, zaključuje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.