Prati nas

Zdravlje

Nova nada

Drugi slučaj izliječenja infekcije HIV-om daje nadu milijunima diljem svijeta

U svijetu je, prema procjenama UNAIDS-a 40 milijuna osoba zaraženih HIV-om. Slučaj pacijenta iz Londona nudi im nadu da će biti izliječeni.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Jon Tyson/Unsplash

Muškarac iz Londona postao je drugi pacijent na svijetu koji je izliječen od infekcije HIV-om. Prema objavi u uglednom The Lancetu, nije izliječen lijekovima koji se upotrebljavaju u kontroli HIV-a, već terapijom matičnim stanicama koju je primio zbog karcinoma.

Davatelji tih matičnih stanica imaju rijedak gen koji ih štiti od HIV-a pa su svoje neobično svojstvo prenijeli i na Adama Castilleja (40) koji je HIV negativan i trideset mjeseci nakon prestanka uzimanja antiretrovirusnih lijekova. Castillejo je odlučio javno govoriti o svom slučaju kako bi postao svojevrstan “ambasador nade” za milijune diljem svijeta. Sada u njegovoj krvi, tkivima i spermi više nema tragova virusa koji uzrokuje AIDS.


“To pokazuje da postoji lijek za HIV infekciju“, komentirao je za BBC profesor Ravinda Kumar Gupta s Sveučilišta Cambridge. “Naše istraživanje pokazuje da je transplantacija matičnih stanica siguran lijek protiv HIV-a i da se može ponoviti. Treba ipak znati da se radi o visokorizičnom tretmanu koji se može koristiti kao posljednje sredstvo kod HIV pozitivnih pacijenta koji imaju i životno ugrožavajući hematološku bolest”, kaže Gupta. Ipak, u svemu vidi nadu da će se pronaći sigurna i lakše primjenjiva genska terapija za pacijente koji su danas osuđeni na doživotno korištenje lijekova koji koncentraciju virusa u krvi spuštaju na razinu koju nije moguće detektirati testovima. Nažalost, samo dok se lijek uzima.

2011. godine Timothy Brovn, poznatiji kao “berlinski pacijent”, postao je prva osoba izliječena od HIV-a, tri pol godine nakon sličnog tretmana. U svijetu je, prema procjenama UNAIDS-a 40 milijuna osoba zaraženih HIV-om.

.

Zdravlje

Koronastatistike: Kolike su šanse za preživljavanje na respiratoru?

Sva ranija istraživanja, piše NPR, sugeriraju da će pacijenti koji boluju od COVID-19, jednom kad ih spoje na respirator, na strojnom disanju ostati tjednima. A čim duže primaju mehaničku potporu disanju, tim je manja šansa za preživljavanje.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Imamo 5 ljudi između 35 – 45 godina na respiratoru, teško su bolesni. Ne smijemo se igrati. U ratu smo svi sjedili zatvoreni mjesecima. Zar ne možemo sada u komforu svog doma, sa svim onim što imamo, izdržati jedno vrijeme?” izjavila je ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Frab Mihaljević” Alemka Markotić.

“Bolesnici na respiratorima su ovisni o aparatima, njihov život, nažalost, ovisi o koncu, ovisi o njihovom imunološkom sustavu, o kondiciji, o različitim bolestima, puno je veći rizik da ti bolesnici završe loše, naročito oni koji imaju neke kronične bolesti ili su pretili imaju šećer, visoki tlak”, objasnila je Markotić sinoć na HRT-u.


Većina pacijenata koji završe na respiratorima, javlja istovremeno NPR, neće preživjeti. A mnogi koji će živjeti, ne mogu se skinuti s aparata za disanje. Pokazuje to nekoliko manjih istraživanja provednih u Sjedinjenim Državama, Kini i Europi.

“Jako brine podatak da puno pacijenata koji zahtijevaju mehaničku ventilaciju ne izađe iz bolnice”, kazala je za NPR Tiffany Osborn, specijalistica za intenzivnu njegu sa Sveučilišta Washington. To potvrđuje i Negin Hajizadeh, specijalist pulmološke intenzivne njege: “Imali smo nekoliko pacijenta u Northwell bolnicama koje smo skinuli s respiratora, ali većinu ne možemo skinuti.”

Najveće istraživanje o mortalititu pacijenata zaraženih koronavirusom spojenih na respiratore dolazi iz ustanove “Intensive Care National Audit & Research Centre” u Londonu. Ono pokazuje da je od 98 pacijenta na respiratoru samo 33 otpušteno živo. Brojke koje dolaze iz kineskog Wuhana još su gore; samo su tri od 22 osobe na respiratoru preživjele. Analiza iz Washingtona pokazuje da je od 18 pacijenata koji su stavljeni na respirator, njih devet preživjelo, no samo ih šestero može samostalno disati.

Sva ranija istraživanja, piše NPR, sugeriraju da će pacijenti koji boluju od COVID-19, jednom kad ih spoje na respirator, na strojnom disanju ostati tjednima. A čim duže primaju mehaničku potporu disanju, tim je manja šansa za preživljavanje. “Ne znamo od kakve će pomoći biti respiratori”, kaže Osborn. “Oni mogu pomoći da kratkotrajno pacijenta održimo na životu, nismo sigurno da je to moguće na dugo vrijeme.”

Podsjetimo, i Alemka Markotić je ispravila svoja očekivanja o trajanju mehaničke ventilacije pacijenata koji boluju od COVID-19. Ranije je tvrdila da će ona trajati od 7 do 10 dana, no stečeno iskustvo pokazuje drugačije. “Dosadašnja iskustva pokazuju da se može očekivati da će teži slučajevi provesti dva do tri tjedna na respiratoru”, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”. Hrvatska je s jučerašnjim danom imala 35 pacijenata spojenih na respiratore.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP