Prati nas

Zdravlje

Nova nada

Drugi slučaj izliječenja infekcije HIV-om daje nadu milijunima diljem svijeta

U svijetu je, prema procjenama UNAIDS-a 40 milijuna osoba zaraženih HIV-om. Slučaj pacijenta iz Londona nudi im nadu da će biti izliječeni.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Jon Tyson/Unsplash

Muškarac iz Londona postao je drugi pacijent na svijetu koji je izliječen od infekcije HIV-om. Prema objavi u uglednom The Lancetu, nije izliječen lijekovima koji se upotrebljavaju u kontroli HIV-a, već terapijom matičnim stanicama koju je primio zbog karcinoma.

Davatelji tih matičnih stanica imaju rijedak gen koji ih štiti od HIV-a pa su svoje neobično svojstvo prenijeli i na Adama Castilleja (40) koji je HIV negativan i trideset mjeseci nakon prestanka uzimanja antiretrovirusnih lijekova. Castillejo je odlučio javno govoriti o svom slučaju kako bi postao svojevrstan “ambasador nade” za milijune diljem svijeta. Sada u njegovoj krvi, tkivima i spermi više nema tragova virusa koji uzrokuje AIDS.


“To pokazuje da postoji lijek za HIV infekciju“, komentirao je za BBC profesor Ravinda Kumar Gupta s Sveučilišta Cambridge. “Naše istraživanje pokazuje da je transplantacija matičnih stanica siguran lijek protiv HIV-a i da se može ponoviti. Treba ipak znati da se radi o visokorizičnom tretmanu koji se može koristiti kao posljednje sredstvo kod HIV pozitivnih pacijenta koji imaju i životno ugrožavajući hematološku bolest”, kaže Gupta. Ipak, u svemu vidi nadu da će se pronaći sigurna i lakše primjenjiva genska terapija za pacijente koji su danas osuđeni na doživotno korištenje lijekova koji koncentraciju virusa u krvi spuštaju na razinu koju nije moguće detektirati testovima. Nažalost, samo dok se lijek uzima.

2011. godine Timothy Brovn, poznatiji kao “berlinski pacijent”, postao je prva osoba izliječena od HIV-a, tri pol godine nakon sličnog tretmana. U svijetu je, prema procjenama UNAIDS-a 40 milijuna osoba zaraženih HIV-om.

.

Zdravlje

Tajna dugog života? Puno ružmarina i vođenja ljubavi

Znanstvenici su otkrili da stanovnici Acciarolija imaju i izvrsnu cirkulaciju, posve neobično za njihovu dob. Naime, cirkulacija kod tih stogodišnjaka funkcionira jedna dobro kao kod Amerikanaca u dvadesetim i tridesetim godinama.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Svaki deseti stanovnik Acciarolija, malog mjestanca na jugu Italije, ima više od stotinu godina. Ovaj gradić, stotinjak kilometara udaljen od Napulja, ima tek 700 stanovnika, no to je malo mjesto zbog neobično dugovječnog stanovništva, bilo tema istraživanja Sveučilišta Sapineza iz Rima i Sveučilišta San Diego iz Kalifornije, piše Portal Big Think.

Znanstvenici su otkrili da Acciaroljani imaju i izvrsnu cirkulaciju, posve neobično za njihovu dob. Naime, cirkulacija kod tih stogodišnjaka funkcionira jedna dobro kao kod Amerikanaca u dvadesetim i tridesetim godinama. Pa u čemu je tajna?


Znanstvenici smatraju da je u pitanju vrlo niska razina adrenomedulina, hormona koji širi krvne žile. Taj se hormon s vremenom gomila i u prevelikoj količini ima suprotan učinak i sužava krvne žile. No ne i kod stanovnika Acciarolija jer njihove razine adrenomedulina ostaju niske čak i u poznoj dobi što ima pozitivan učinak na cirkulaciju, čak i onu kapilarnu.

Zašto imaju tako nisku razinu tog hormona, povezano je s više faktora. Kao prvo, oni jednu samo hranu iz svojeg vlastitog okoliša: ribu, zeca, piletinu. Također, jedu voće i povrće iz vlastitog uzgoja te ouno maslinovog ulja. Sve to čini ono što je poznato pod nazivom “mediteranska prehrana” koja je poznata kao jedna od najzdravijih na svijetu.

No ima još nešto. Ovi ljudi konzumiraju mnogo ružmarina. “Kad smo testirali ružmarin, u njemu smo pronašli desetke različitih spojeva”, kaže kardiolog sa Sveučilišta San Diego, doktor Alan Maisel. “Brojne studije su pokazale da kiseline iz ružmarina pomažu funkciji mozga pa i to doprinosi dugovječnosti onih koji ga redovito konzumiraju.”

Ipak, da pitate same stanovnike Acciarolija u čemu leži tajna njihovog dugog i zadovoljnog života, kazat će vam: “Seks! I to puno seksa!”

“Možda je dugovječnost doista povezana i s time. Tu je možda i dobar zrak te tzv. joie de vivre“, kaže doktor Maisel.

S time se slažu i znanstvenici sa Sveučilišta Wilkes iz Pennsylvanije koji su otkrili da osobe koje imaju česte seksualne odnose, imaju i višu razinu antitijela koja štiti od raznih zaraza. Osim toga, redovit seks snižava i krvni tlak što je jako bitno za zdravo srce.

“Jedna studija o seksualnim odnosima (ne masturbaciji, već odnosima) doista je pokazala da redoviti odnosi bitno utječu na snižavanje sistoličkog krvnog tlaka”, kazao je doktor Joseph J. Pinzone.

“Daljnja istraživanja trebala bi razotkriti još neke tajne dugog i zadovoljnog života te nam pomoći poboljšati klinički njegu starijih osoba”, kaže doktor Salvatore DiSomma sa Sveučilišta Roma.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP