Prati nas

Zdravlje

Nova nada

Drugi slučaj izliječenja infekcije HIV-om daje nadu milijunima diljem svijeta

U svijetu je, prema procjenama UNAIDS-a 40 milijuna osoba zaraženih HIV-om. Slučaj pacijenta iz Londona nudi im nadu da će biti izliječeni.

Objavljeno

|

foto: Jon Tyson/Unsplash

Muškarac iz Londona postao je drugi pacijent na svijetu koji je izliječen od infekcije HIV-om. Prema objavi u uglednom The Lancetu, nije izliječen lijekovima koji se upotrebljavaju u kontroli HIV-a, već terapijom matičnim stanicama koju je primio zbog karcinoma.

Davatelji tih matičnih stanica imaju rijedak gen koji ih štiti od HIV-a pa su svoje neobično svojstvo prenijeli i na Adama Castilleja (40) koji je HIV negativan i trideset mjeseci nakon prestanka uzimanja antiretrovirusnih lijekova. Castillejo je odlučio javno govoriti o svom slučaju kako bi postao svojevrstan “ambasador nade” za milijune diljem svijeta. Sada u njegovoj krvi, tkivima i spermi više nema tragova virusa koji uzrokuje AIDS.

“To pokazuje da postoji lijek za HIV infekciju“, komentirao je za BBC profesor Ravinda Kumar Gupta s Sveučilišta Cambridge. “Naše istraživanje pokazuje da je transplantacija matičnih stanica siguran lijek protiv HIV-a i da se može ponoviti. Treba ipak znati da se radi o visokorizičnom tretmanu koji se može koristiti kao posljednje sredstvo kod HIV pozitivnih pacijenta koji imaju i životno ugrožavajući hematološku bolest”, kaže Gupta. Ipak, u svemu vidi nadu da će se pronaći sigurna i lakše primjenjiva genska terapija za pacijente koji su danas osuđeni na doživotno korištenje lijekova koji koncentraciju virusa u krvi spuštaju na razinu koju nije moguće detektirati testovima. Nažalost, samo dok se lijek uzima.

2011. godine Timothy Brovn, poznatiji kao “berlinski pacijent”, postao je prva osoba izliječena od HIV-a, tri pol godine nakon sličnog tretmana. U svijetu je, prema procjenama UNAIDS-a 40 milijuna osoba zaraženih HIV-om.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.