Prati nas

Mozaik

Umjetnost online

Epidemija vas je zatvorila u kuću? Ništa zato jer ‘Umjetnost dolazi vama’

Epidemija koronavirusa na neko nas je vrijeme osudila na boravak u kući i izbjegavanje svih okupljanja. No umjetnost i kultura zbog toga ne moraju stati. Srećom, tu su internet i društvene mreže…

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Centar kulture na Peščenici - KNAP/Facebook

Epidemija koronavirusa je u punom jeku. Sva kina, kazališta, muzeji i galerije privremeno su zatvorili svoja vrata (ili će to ubrzo učiniti), no to ipak ne znači da će svi ljubitelji umjetnosti ostati kratkih rukava. Sreća u nesreći je da nas je epidemija zahvatila u doba interneta te je pokrenuta inicijativa “Umjetnost dolazi vama” u sklopu koje će, posredstvom društvenih mreža, ekipa momentalno zatočena u svojim domovima, moći uživati u kulturnim sadržajima.

Sve je osmislila ekipa Radija Student. Ekipa kulturne redakcije Radio Studenta (K_ulturizacija, Knjiški moljac – Radio Student i Generalna proba / Radio Student) odlučila je pokrenuti ovu grupu pod nazivom “Umjetnost dolazi vama” u nadi da ćemo kulturno uzdisati i u izolaciji!


O čemu je zapravo riječ? Naime, ovo je grupa u kojoj je dopušteno dijeliti sve što se tiče kulture: virtualne šetnje po galerijama, muzejima, radio drame, snimke predstava, live streamove predstava, online knjige, audio knjige, platforme za gledanje filmova, emisije, podcaste, razgovore s umjetnicima i tako dalje, i tako bliže, čega se sjetimo i što pronađemo ili što pronađe nas (čudni su putevi kulturni). U grupi su teme objava “Filmsko2, “Kazališno”, “Književno” i “Likovno”, čisto da se lakše svi snađemo u pretraživanju onoga što nas zanima, a također postoji i tema “Informativno”, u slučaju da želite podijeliti kakvu informaciju ili pitanje s nama.

“Također se i slobodno mogu podijeliti događaji koji će se zbivati, uz, naravno, svijest o brizi te preporukama nadležnih. Naši će kulturni admini odobravati objave zbog lakše preglednosti, da ne bi dolazilo do ponavljanja objava i do povrede autorskih prava. Nemojte se ustručavati podijeliti nešto u grupi i nemojte se ustručavati dodati u grupu svoje prijatelje zaljubljenike u kulturu, što više, to bolje!”, poručuju s Radio Studenta.

Evo našeg izbora kulturnih događanja online:

Dragi naši, od danas svaki dan u 18 sati Kazalište Knap i Centar Knap objavljivat će na svojim društvenim mrežama…

Gepostet von Centar kulture na Peščenici – KNAP am Mittwoch, 18. März 2020
Mašta je supermoć – 2. Izokreni bajku (1. dio)

Nastavljamo sa serijom “Mašta je supermoć” video uradaka za koje se nadamo da će vam olakšati boravak kod kuće! Danas su na redu bajke, ali ne u obliku u kojem su vam poznate 🙂 Dosadilo vam je da su prinčevi samo lijepi, a da princeze stalno čekaju da ih netko spasi? I nama je. Izokrenimo bajke!

Gepostet von Teatar Tirena am Dienstag, 17. März 2020
PUNA KUĆA PRIČA – Baci kocku! 3

Stiže zadatak br. 3 i interpretacija Katjine priče o putovanju na odmor. Donosimo vam jednu zanimljivu obiteljsku igru koju smo nazvali BACI KOCKU! i u kojoj ćete vi kreirati priče. Radionički program PUNA KUĆA PRIČA provodimo od 2015. godine. Svaki dan u 10.00 zadatak za novu priču!U komentaru je fotografija pojmova koji su izašli u ovom bacanju. Više o našim predstavama i radionicama na www.punakuca.hr #punakucaprica #teatarpunakuca #pricezadjecuiodrasle #kazalistezadjecu #interaktivneigre #umjetnostdolazivama #pozoristeutvojojsobi#ostanidoma

Gepostet von Teatar PUNA KUĆA am Mittwoch, 18. März 2020

Any plans this weekend? If not, see you at midnight this Friday! (Streaming will be on my Instagram) #smallhours #bringyourblanket📸 foto.hr

Gepostet von Irena Zilic am Mittwoch, 18. März 2020

🌿Kreativna izolacija s Atelje na br. 1 – A1🌿Kako naredna dva tjedna ne bi prošla samo u gledanju Netflixa i paničnom…

Gepostet von Atelje na br. 1 – A1 am Mittwoch, 18. März 2020

.

Mozaik

Lewisia – kamena djevica kojoj ćete se veseliti iz godine u godinu

Lewisia je otporna biljka kojoj je siromašan kamenjar prirodno okruženje. Može se uzgajati na ekstremno ocjeditim položajima, ali i u loncima.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Kada bismo mogli križati čuvarkuću i jaglac, vjerojatno bismo dobili biljku nalik lewisiji, cvjetnici koja polako, ali sigurno, osvaja hrvatske vrtove i balkone. Priča o njoj, barem onaj dio poznat zapadnoj civilizaciji, počela je paralelno s najvećom američkom avanturom – ekspedicijom koja je pod vodstvom Meriwethera Lewisa i Williama Clarka istražila do tada nepoznat zapad Amerike.

Meriwether Lewis, vojnik i javni službenik, ali i prirodoslovac, kraj potoka Lolo u današnjoj saveznoj državi Montani 1. srpnja 1806. godine otkrio je biljčicu koja je kasnije po njemu dobila ime – Lewisia rediviva.


Indijanski crni lijek

Ova skromna biljka navikla na škrte kamenjare ranije je bila poznata američkim domorocima koji su je zvali gorkim korijenom ili crnim lijekom, a koristili su je kao rijetku delikatesu. Legenda kaže da su za bisage pune gorkog korijena davali konja.

Postoji čak i mit prema kojem je jedan dio biljke iz originalnog Lewisovog herbara oživljen naknadno i to nekoliko godina nakon što je biljka prikupljenja. Ono što je sasma sigurno je da se Lewis iz višegodišnje ekspedicije vratio s barem jednim živim i zdravim primjerkom lewisije.

Kamena djevica

Iako se i danas L. rediviva sa svojim velikim ružičastim cvijetom rado uzgaja po znalačkim vrtovima, po popularnosti ju je pretekla bliska rođaka Lewisia cotyledon koja cvijeta više puta godišnje; od ranog proljeća do kasne jeseni. Zovu je još i Siskiyou lewisia ili kamena djevica.

I kod ove vrste lišće dugo do 9 centimetara raspoređeno je čvrsto rozetasto. A na stapkama dugim do 30 centimetara, štitasto su zbijeni cvjetovi koji dolaze u puno boja; od čisto bijele preko ružičaste, narančaste i crvene do potpuno žute. Mnogima su najzanimljivije hippie varijante s prugastim cvjetovima. Rod Lewisia, za sada, bilježi 19 vrsta smještenih u botaničku porodicu Montiaceae.

Lewisia cotyledon (foto: Sandro Bura)

Gdje uzgajati?

Lewisia je otporna biljka kojoj je siromašan kamenjar prirodno okruženje. Može se uzgajati na ekstremno ocjeditim položajima, ali i u loncima. Kada se uzgaja kao lončanica, valja joj osigurati hladno prezimljavanje u svijetlim i negrijanim prostorijama. Uspjeh je zagarantiran kada se biljka zimi, zbog kontroliranja vlage, može držati u negrijanom stakleniku.

Pozicija i temperatura

Samim tim što potječe iz američkih stjenjaka jasno ne da Lewisia podnosi ekstremne raspone temperature i sušu. Lewisia traži puno svjetla. Uspijevati će na punom suncu, ali i na zapadnoj ekspoziciji.

Supstrat

Biljku valja posaditi u ocjedito, siromašno i po mogućnosti kiselo tlo. Idealne su za kamenjar i sadnju u kamene zidove. Kada se uzgaja kao lončanica, dobar recept za supstrat je jedna trećina kvarcnog (riječnog) pijeska na dvije trećine komercijalne tresetne mješavine za uzgoj lončanica.

Kada zalijevati

Ekstremno je osjetljiva na višak vlage. U takvim uvjetima vrlo lako dođe do truljenja “mrkvastog” korijena. Stoga se voda u podlošku nikada ne smije zadržavati, a biljku valja zaliti tek kada se supstrat u potpunosti osušio.

Kako prihranjivati

Iako je lewisia “programirana” za škrte uvjete, možete je tijekom ljeta gnojiti na dvotjednoj bazi komercijalnim gnojivima za cvatuće biljke.

Kako razmnožavati

Odvajanjem postranih izboja i sjemenom.

Ubiranje sjemena lewisije

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP