Prati nas

Zdravlje

Držite razmak

Lauc: Metar udaljenosti od zaraženog nije dovoljan

Koronavirusi su dugo s nama i mnogi smo ih i preboljeli, zato što je nekad i obična prehlada koronavirus, naglasio je Lauc.

Objavljeno

|

foto: Terri Sharp/Pixabay

Prof. dr. sc. Gordan Lauc, molekularni biolog i sveučilišni profesor, komentirao je za javni radio stanje s koronavirusom u Hrvatskoj. Na pitanje trebaju li se zatvoriti granice, Lauc je rekao kako je to političko pitanje.

“One granice koje virusi znaju to su granice između dvije jedinke. Između jedinki postoje barijere gdje se može spriječiti virus da se čovjek ne zarazi. Tu postoje preporuke, koje svi ponavljaju, a kojih se mi ne držimo. One govore da moramo držati udaljenost od jednog metra, no nova istraživanja govore da to mora biti 2-3 metra”, kaže Lauc.

“Druga preporuka je da se ne dira, zato što postoje indicije da bi virus mogao ostati duže na površinama nego što znamo”, istaknuo je te dodao kako je sluznica jedna od barijera za viruse, ali zimi grijanjem sušimo zrak i time se suši sluznica pa virus tako može ući u naš organizam.

Koronavirusi su dugo s nama i mnogi smo ih i preboljeli, zato što je nekad i obična prehlada koronavirus, naglasio je Lauc.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.