Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pomno prati situaciju vezano uz epidemiju koronavirusne bolesti (COVID-19) koja je pogodila velik broj zemalja širom svijeta. Trenutno nema dokaza da bi hrana mogla biti izvor ili prijenosnik zaraze navedenim virusom, javlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Vodeća znanstvenica u EFSA-i Marta Hugas izjavila je: “Iskustva s prijašnjim epidemijama srodnih koronavirusa, poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV) i bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS-CoV), pokazuju da nije bilo prijenosa virusa konzumacijom hrane. U ovom trenutku, nema dokaza da se novi koronavirus ponaša drukčije.”
Europski centar za sprječavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) priopćio je da, iako su u Kini životinje najvjerojatniji izvor prvotne zaraze, virus se prenosi s čovjeka na čovjeka – mahom kapljičnim putem kad ljudi kišu, kašlju ili izdišu. Znanstvenici i vlasti u cijelom svijetu prate razvoj bolesti i do sada nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa koronavirusa putem hrane.
tekst se nastavlja ispod oglasa
Što se sigurnosti hrane tiče, Svjetska zdravstvena organizacija izdala je preporuke za mjere predostrožnosti koje uključuju savjete u provođenju prikladnih higijenskih mjera kod rukovanja hranom i njezine pripreme, poput pranja ruku, temeljite obrade hrane i izbjegavanja moguće unakrsne kontaminacije između kuhane i sirove hrane.
tekst se nastavlja ispod oglasa