Prati nas

Vijesti

Bez panike

Na državnim robnim zalihama možemo izdržati mjesec dana, koronašoping je nepotreban

Strateške robne zalihe strukturirane su tako da osiguravaju najosnovnije potrebe u i nakon prvobitnog udara s obzirom na tip elementarne ili druge vrste nepogode, a sastoje se od prehrambenih i neprehrambenih proizvoda.

Objavljeno

|

hoće li biti nestašice?
Koronašoping (foto: MV)

Da danas prestane uvoz svake robe u Hrvatsku, da se zaustavi sva proizvodnja i da se opustoše sva skladišta trgovačkih lanaca, u državnim rezervama ima toliko hrane da bi cijela zemlja mogla živjeti mjesec dana.

“U ovom trenutku, ukupna vrijednost strateških robnih zaliha u Republici Hrvatskoj iznosi oko 537 milijuna kuna i dostatna je za opskrbu cjelokupnog stanovništva za 30 dana. Ukoliko bi se u Hrvatskoj dogodio slučaj proglašenja karantene, aktivirao bi se sav potreban asortiman robnih zaliha.

Strateške robne zalihe strukturirane su tako da osiguravaju najosnovnije potrebe u i nakon prvobitnog udara s obzirom na tip elementarne ili druge vrste nepogode, a sastoje se od prehrambenih i neprehrambenih proizvoda”, stoji u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

Koronašoping (foto: MV)

Što od prehrane ima u robnim zalihama?

Žitarice (pšenica, kukuruz, riža), tjestenina, meso, mesne i riblje konzerve, voda za piće u bocama, cjelodnevni suhi obroci, sol, šećer, ulje, sir, mlijeko u prahu, dječja hrana i ostalo (jaja u prahu, džem, smrznuto i konzervirano povrće).

Što se još nalazi u državnim skladištima?

Naftni derivati (benzin, dizel gorivo), kontejneri za stanovanje, autocisterne za prijevoz vode, plovila za spašavanje, pumpe za vodu, hidraulični alat za spašavanje iz ruševina, mobilne brane za obranu od poplave, strojevi za punjenje vreća pijeskom, posteljina komplet (jastuk, plahta, deka), šatori za smještaj, vreće za spavanje, kreveti, sredstva za dezinfekciju vode i prostora, deratizaciju i dezinsekciju, zaštitna oprema (maske, kombinezoni, rukavice), ostalo (isušivači, agregati, setovi prve medicinske pomoći, čizme i dr.)

Gdje se nalaze skladišta?

Spremišta robnih zaliha smještena na više lokacija diljem zemlje. Skladište robne zalihe klasificirane su stupnjem tajnosti kao državna tajna, odnosno “Vrlo tajno”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.