Prati nas

Show

Nela Sršen o životu u Jugoslaviji: ‘Govorila sam da sam Hrvatica, rekli su da tu za mene nema mjesta’

‘Kada sam se vratila nakon 20 godina, nakon rata, šokiralo me je to što su ti isti ljudi, koji su mene maltretirali, bili najveći Hrvati. Tu čovjek shvati tu prilagodbu karaktera ljudskog bića’, kaže dr. Sršen.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Nela Sršen (screenshot: HRT/Youtube)

Humanitarka i kirurginja iznimnog ugleda, dr. Nela Sršen (54), za HTV je progovorila o svojem odrastanju i školovanju u Jugoslaviji. Objasnila je što ju je nagnalo na studiranje u Italiji u kojoj i danas radi, a koje je bilo, kaže, teško, budući da ga je financirala čuvajući starije i bolesne osobe.

“Brat, sestra i ja smo studirali u Padovi i bilo je teško financijski, ali smo se snalazili na razne načine. U početku smo živjeli kod časnih sestara, a onda sam čuvala starijeg bolesnog gospodina. To je bio jako teško. Nakon toga sam živjela kod jedne starije gospođe koja nije mogla živjeti sama i mislim da su mi te godine kod nje bile najljepše za vrijeme studiranja”, sjeća se Sršen.


No zašto nije studirala, recimo, u Zagrebu? “Dolazim iz malo tvrđe sredine, iz Neretve, gdje su me odgajali djedovi koji su po mentalitetu bili Hrvati. Kao dijete, upijala sam to. U Splitu sam se našla u osnovnoj školi blizu luke Lore gdje su većina djece bili sinovi i kćeri vojnih oficira. Većina njih nisu bili Hrvati porijeklom, imali su drugačiji način razmišljanja. Moji prvi konflikti vezani za nacionalni identitet počeli su već u osnovnoj školi. Znali su me i fizički napadati. Ali djeca se uvijek potuku”, kazala je Sršen.

Nevolje, objasnila je, nisu prestale ni u srednjoj školi: “Bila sam dosta buntovna u Srednjoj umjetničkoj školi u Splitu. Uvijek sam išla protiv toga što se tada govorilo i što se na neki način trebalo prihvatiti. Sjećam se, često su se ispunjavali neki formulari u školi u koje je trebalo upisati državljanstvo i nacionalnost. Meni je bilo logično da napišem za obje rubrike da sam Hrvatica. Nisam bila svjesna da sam se našla u jednom drugom kontekstu, ali dijete tako odgojeno tako razmišlja.“

Sve je eskaliralo pozivanjem roditelja u školu. Otac joj je zbog svega imao problema, a i ona sama je nekoliko puta suspendirana. “Nakon mature zvao me je direktor škole. Rekao mi je: ‘Sršenica, dobila si diplomu. Za tebe ovdje više nema mjesta. Seli se!’ Kada sam se vratila nakon 20 godina, nakon rata, šokiralo me je to što su ti isti ljudi, koji su mene maltretirali, bili najveći Hrvati. Tu čovjek shvati tu prilagodbu karaktera ljudskog bića. To je ono što je meni, na neki način, možda nedostajalo. Ali čovjek sazrijeva s vremenom. Prihvati ponašanje drugih ljudi”, kaže.

Nela Sršen je…

… do dolaska na Hvar, gdje je provela djetinjstvo, živjela u Vidu, mjestu nedaleko Metkovića. Srednju školu završila je u Splitu. Nakon toga upisuje studij medicine u Padovi. Diplomirala je prije roka. Karijeru započinje u Hitnoj službi u Trevisu, a nakon toga u padovanskoj bolnici. Nakon specijalizacije u New Yorku postala je najmlađa članica tima za transplantaciju jetara prof. Davida D’Amica, najcjenjenijega talijanskoga kirurga Sveučilišne bolnice u Padovi.

U srpnju 2004., na preporuku predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, proglašena je počasnom konzulicom Republike Hrvatske u regiji Veneto, u Italiji. Iza tog promaknuća stoji dugogodišnji naporan rad i zalaganje u spašavanju života mnogih teških bolesnika iz Hrvatske. (wiki)

Nela Sršen u emisiji “U svom filmu” (HTV)

.

Show

Ljiljana Nikolovska: ‘Nikad nisam požalila što sam napustila Magazin’

Bivša, no po mnogima najbolja pjevačica grupe Magazin, dala je jedan od rijetkih intervjua za domaće medija i progovorila o svojem razlazu s Huljićem, kao i o sadašnjem životu u Americi.

Silvija Novak

Objavljeno

|

gdje su pjevačice magazina?

Nekadašnja pjevačica grupe Magazin, Ljiljana Nikolovska, u medijima se ne pojavljuje često. No za Radio Dalmaciju dala je telefonski intervju u kojem je progovorila o razlazu s Magazinom, svojem životu u Americi i valu nasilja koji potresa tu zemlju.

“Sin Toni ima 20 godina i na drugoj je godini koledža, a suprug Pete Mazich je vrhunski glazbenik. Imamo svoj glazbeni studio u kojem zajedno radimo. Imamo i vrt s jako puno voća i povrća, stabala na velikom komadu zemlje, tako da smo baš sretni. A studio je zauzet 24/7, imamo posla preko glave, ne stignem nekad ni jesti.”


Pjevačica je rekla i da joj nije žao što je 1989. godine, u doba najveće popularnosti, napustila grupu Magazin. “Ne, ne, nije to više bilo za mene, niti je to bila ekipa za mene, niti uvjeti, niti išta. Nije mi žao. Lipo je čuti da je nešto ostalo od toga.”

Čak joj više ne nedostaje ni Split. “Dugo mi je falio, jako dugo. Ali više mi ništa ne fali, valjda su to te godine.”

Gorak okus u ustima ostavio joj je bespravno oduzet stan njezinih roditelja na splitskom Spinutu. “Bolje da me ni ne pitate za to. To je netko zamračio i to je to. That’s ok.

Domaću glazbu ne sluša, iako joj se sviđaju neke pjesme TBF-a. “Ante Miletić iz Magazina mi je nekad znao poslati album ili dva, čak mi je i Tonči jedan poslao kad je bila Danijela, pa kad je bila mala Jele (Rozga) i tako. Tu ima lipih stvari što se tiče popa, ali ja više nisam u tom fazonu”, rekla je Nikolovska i odbacila ideju o eventualnom zajedničkom nastupu svih pjevačica Magazina.

Ljiljana je prokomentirala i nerede koji već šesti dan haraju SAD-om. “Svi smo histerično ljuti na ovo što se događa, na policiju koja ubija ljude, djecu, bez razloga. U ovoj zemlji više ne možeš ni voziti ako si crn. Ja ne mogu niti zamislit kako se osjećaju moje prijateljice. One i kažu da kad im djeca idu vani da se boje. Bojiš se dijete poslati na koledž ili u dućan jer ga neki rasist može upucati, tako da je ljudima toga pun kufer.”

Nikolovska je otkrila i kada će opet u doći u Hrvatsku. “Muž i sin su bili i prošlo ljeto u Hrvatskoj, a ja nisam četiri, pet godina. Svo troje smo trebali doći ovo lito, ali sad s ovom koronom i s ovim ne znam hoćemo li. Svekar i njegovi su iz Kukljice na Ugljanu, tako da oni odu svake godine”, kazala je Nikolovska za Radio Dalmaciju.

Podsjetite se jednog od najvećih hitova grupe Magazin iz ere Ljiljane Nikolovske:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP