Prati nas

Zdravlje

Bez iznimke

Pravila za samoizolaciju

U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu prethodno se javite telefonom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom epidemiologu.

Objavljeno

|

foto: Thiago/Pexels

Osnovno pravilo je da ostanete kod kuće i izbjegavate bliski kontakt s drugim ljudima. Bliskim kontaktom smatra se kontakt na udaljenosti manjoj od dva metra u zatvorenom i manje od metra na otvorenom prostoru dulje od 15 minuta.

Pogotovo izbjegavajte kontakt a starijim ljudima, kroničnim bolesnicima i trudnicama. Ako ste bili izloženi riziku od zaraze novim koronavirusom, ostankom kod kuće štitite svoje prijatelje, kolege i širu zajednicu. Vaš ostanak kod kuće doprinosi suzbijanju i sprječavanju širenja virusa.

Svjesni smo da samoizolacija može biti neugodna i stresna, no pokušajte pronaći načine koji će vam olakšati to razdoblje, primjerice održavajte redovit kontakt s prijateljima i obitelji putem telefona ili društvenih mreža.

Ako vam je određena mjera samoizolacije, ovo su stvari kojih se obavezno morate pridržavati.

1.

Nije dozvoljeno izlaziti iz kuće

2.

Svakodnevno kontaktirajte nadležnog epidemiologa

3.

Mjerite tjelesnu temperaturu ujutro i navečer

4.

Obratite pažnju na pojavu simptoma respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, otežano disanje…)

5.

Redovito perite ruke sapunom ili koristite hidroalkoholnu otopinu

6.

Redovito čistite i dezinficirajte predmete i površine u prostorijama gdje boravite

7.

Redovito provjetravajte prostoriju

8.

Koristite zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo

9.

Osigurajte odvojenu sobu i odvojeno koristite kupaonicu

10.

U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu prethodno se javite telefonom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom epidemiologu. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.