Prati nas

Zdravlje

Pitanja i odgovori

Prenose li komarci koronavirus? Prenosi li se virus u toploj i vlažnoj klimi?

Internetom kruže tvrdnje kako se koronavirus najradije šire u toploj i vlažnoj klimi, a navodno ga prenose i komarci. Je li to istina?

Objavljeno

|

foto: Pete Linforth/Pixabay/Egor Kamelev/Pexels

Do danas nije bilo informacija ni dokaza koji bi upućivali na to da se koronavirus može prenijeti komarcima. Koronavirus je virus koji se primarno širi kapljicama koje nastaju kada zaražena osoba kašlje ili kihne, ili kapljicama sline te ispuštanjem sline iz nosa. Kako biste se zaštitili, često očistite ruke vlažnim maramicama na bazi alkohola ili ih operite sapunom i vodom. Također, izbjegavajte blizak kontakt sa svima koji kašlju i kišu.

Iz dosadašnjih dokaza koronavirus se može prenijeti na SVIM PODRUČJIMA, uključujući područja s toplim i vlažnim vremenom. Izbjegavajte putovanja u područja u kojima se pojavio koronavirus ukoliko ona nisu apsolutno neophodna. Bez obzira na klimu, usvojite zaštitne mjere ukoliko živite ili putujete u područje u kojem se pojavio koronavirus.

Najbolji način da se zaštitite od koronavirusa je čestim i temeljitim pranjem ruku. Time eliminirate viruse koji mogu biti na vašim rukama i izbjegavate infekciju do koje može doći dodirom očiju, usta i nosa, savjetuje Vlada RH na službenim stranicama za informiranje o koronavirusu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.