Prati nas

Show

O starenju i izdaji

Supermodel Paulina Porizkova: ‘Užasno je teško biti žena u pedesetima’

Nekadašnja svjetski poznata manekenka otvoreno progovara o tome kako je biti žena u pedesetim godinama te kako se osjećala kad je doznala da je posve izostavljena iz oporuke pokojnog muža.

Objavljeno

|

Paulina Porizkova (screenshot: Sports Illustrated/Youtube)

Njezino lice sigurno vam je poznato. Paulina Porizkova bila je jedna od najpoznatijih manekenki iz zlatne ere modelinga u osamdesetim i devedesetim godinama prošlog stoljeća. Sada su joj 54 godine i ponovno je na modnom zadatku. Naime, snimat će za poznati modni časopis Harper’s Bazaar.

O svojem novom angažmanu, ali i općenito o svojem životu u pedesetim godinama, govorila je s Anthonyjem Masonom, voditeljem popularne emisije CBS This Morning. Paulina, poznato je, ne voli manekenstvo.

“To je točno. Ja zapravo uopće ne volim manekenstvo. Ali taj mi je posao omogućio čitav svijet”, kaže ova manekenka koje je sa samo 17 godina osvanula na na naslovnici magazina Sports Illustrated 1983. godine. To je bio najveći mogući angažman koji je tada mogla dobiti.

“No ja toga uopće nisam bila svjesna. Mislila sam da je to neki katalog kupaćih kostima. No kad je taj broj izašao, postala sam svjesna njegovog značenja. Pojavila sam se na naslovnici magazina Sports Illustrated i iduću godinu, te godinu nakon toga. U osamdesetima sam bila jako egzotična zato što sam bila iz istočne Europe i iza sebe sam imala izbjegličku priču. To me je katapulturalo”, ispričala je za CBS.

Bijeg kroz željeznu zavjesu

Naime, Porizkova je rođena u tadašnjoj Čehoslovačkoj, no nakon što su 1968. godine zemlju okupirale snage SSSR-a, njezini su roditelji pobjegli u Švedsku. Trogodišnja Paulina ostala je s bakom u Čehoslovačkoj. Bilo joj je već sedam godina kad se napokon priključila roditeljima. “Na neki način, i danas mi se čini da će me netko prokazati kao uljeza. Čak i nakon svih tih godina. Za sebe uvijek volim reći da sam žena prilično velikog ega, ali niskog samopouzdanja. Moji su me roditelji ostavili kad sam bila mala. Morali su jer su bježali od komunističkog režima. No misli da me to što sam ostavljena obilježilo za čitav život. Uvijek sam mislila da nisam dovoljno dobra i da će me svi ostaviti kad ustanove da doista nisam dovoljno dobra”, prijetila se teških životnih trenutaka.

S 15 godina počela je ganjati karijeru manekenke u Parizu. Naslovnice su počele stizati, a 1984. je na audiciji dobila ulogu u glazbenom spotu benda The Cars koji je u međuvremenu postao jako popularan. Riječ je o planetarnom hitu Drive. To joj je, dodaje, obilježilo život, jer je na snimanju upoznala supruga.

Razlika u godinama joj je godila

“Bila je to ljubav na prvi pogled!“ kaže danas. Pjevač grupe The Cars, Ric Ocasek, također je bio češkog porijekla. Njemu je bilo 40, a njoj tek 19 godina. “Voljela sam taj osjećaj sigurnosti koji sam imala uz starijeg i mudrijeg partnera. Napuštanje i usamljenost u djetinjstvu na mene su imali traumatičan učinak, pa je prisustvo muškarca koji me posve posjedovao za mene bilo utješno”,

Paulina i Ric postali su jedan od najpoznatijih slavnih parova u osamdesetima. Bend The Cars je nastavio izbacivati hitove, a Paulina je potpisala ugovor za poznatu kozmetičku kuću Estée Lauder vrijedan čak šest milijuna dolara što je u ono vrijeme bio najunosniji ugovor te vrste.

Pokušava popuniti “mrtvu zonu”

Sada kada ima 55 godina, gaže su se ipak prorijedile. “Napravila sam jedno vlastito modno snimanje kojim sam željela pokazati kako doista izgledam bez šminke. Nikada nisam koristila ni botox ni filere i tu sam sliku objavila na društvenim mrežama. To je vjerojatno odvratilo modne agente.”

Prije je, kaže znala osuđivati esetske zahvate: “Nisam mogla vjerovati da bi netko u sebe uštrcao neko sredstvo i mijenjao kako izgleda. Sada često pomislim kako je prokleto teško biti žena. Teško je biti žena iznad 50 godina jer doista te izbace iz svih kombinacija. Postoji taj neki čudan period između ‘izgledaš sjajano poput J-Lo’ i ‘izgledaš kao Betty White’. Kao da između toga dvoje postoji neka mrtva zona, pa ja onda pokušavam popuniti baš taj prostor.”

Paulina je u siječnju na Instagramu objavila sliku svojeg posve čistog lica te napisala: “Ovako doista izgledam. Ovo sam stvarna ja. Tuga doista ne doprinosi ljepoti.” Jer, Ric je umro prošle jeseni. Trenutak kada ga je beživotnoga pronašla, kaže, najgori joj je u životu, iako od 2017. godine nisu bili par.

Zajednički život i nakon rastave

O razlozima traženja razvoda danas kaže: “Odjednom se počelo činiti kako samo jedna osoba doista želi biti u tom braku, a to nisam bila ja. Znam kako je teško biti u braku ako ti sâm ulažeš sav napor. Možda je u pitanju bila i dobna razlika. Možda je samo bio umoran. Možda sam i ja bila umorna. A možda sam se previše iscrpljivala u toj ljubavi. Ne znam. Sve je moguće…”

Ipak, potvrđuje, i nakon svega, nastavili su zajedno živjeti: “Da. On je i dalje bio muškarac kojeg sam voljela i uz kojeg sam odrasla. Nisam mogla zamisliti život bez njega.”

Izbačena iz oporuke

Porizkova se čak pridružila Ocaseku kad je bend The Cars primljen u Rock’n’Roll kuću slavnih 2018. godine. Njihov je razvod bio u tijeku kad je Ocasek iznenada umro 2019. godine. No pravi šok je uslijedio kada je Paulina, koja je svu svoju manekensku zaradu uložila u obitelj i brak, doznala da je zajedno s djecom posve izostavljena iz Ocasekove oporuke.

“To je proces žalovanja učinio dosta nezgodnim. Voljela bih kad bih jednostavno mogla reći da mi nedostaje, no sad se istovremeno osjećam i tužno i nevjerojatno izdano. Nikad neću doznati zašto je do toga došlo i to je zaista grozan osjećaj.”

O tome kako se nakon svega osjeća, ova manekenka u pedesetima kaže: “Jučer sam imala mali nervni slom, no već danas sam puno bolje. Na neki način, to me oslobađa. Ujedno, to me i plaši jer to nisam željela. No to je ono što sam dobila pa sada moram naučiti letjeti koristeći vlastita krila.”

Paulina Porizkova za Sports Illustrated (Swimsuit 2019)
Paulina Porizkova u emisiji “Sunday Morning”
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.