Prati nas

Vijesti

Test za koronavirus nije jeftin, ali testiraju se svi za koje se posumnja da su zaraženi

Cijena ovisi i o količini reagencije koja se kupuje. Testiraju se svi za koje se posumnja da su zaraženi.

Objavljeno

|

Kako otkriti koronavirus?
Krunoslav Capak (screenshot: Youtube)

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za RTL je objavio koliko košta jedan test na infekciju koronavirusom. Kaže, prema informacijama koje je dobio od ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”, Alemke Markotić, cijena je oko 100 eura.

“Cijena ovisi o tome koje se reagencije kupe i od kojeg dobavljača. Sasvim sigurno se sad malo iskorištava ova situacija pa su malo cijene porasle, kako svega, pa tako i reagencija. No, ja bih rekao da bi to mogla biti ta neka cijena”, kazao je Capak.

Capak je kazao da se u Hrvatskoj testira svaka osoba za koju se sumnja da ima koronavirus. “Postavili smo kriterij zasad da je to osoba koja je bila u kontaktu s oboljelom osobom ili dolazi iz zaraženog područja i ima simptome”, odgovorio je Capak na pitanje zašto ne testiramo više osoba. 

Potvrdio je da osoba ne mora imati simptome, a da je ipak zaražena koronavirusom i da može zaraziti druge.  “To su tzv. asimptomatski kliconoše, a i osobe u inkubaciji mogu biti zarazne, a još nemaju simptome. No, u tome vam testiranje neće pomoći da se obeskličite. Mi ponekad i napravimo kod kontakata test, ali to je zato da one ostale kontakte oslobodimo, da vidimo, ako je osoba pozitivna, onda je možda proširila virus, a ako je negativna, onda nije mogla širiti virus”, kazao je Capak.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.