Prati nas

Mozaik

Čin-čin!

Tri cjeloživotne prijateljice zajedno provode izolaciju, napravile su i zalihu vina

‘Naša djeca su se međusobno ženila i mi smo bake. Bile smo zajedno i kroz razvode i gubitke, provodile smo blagdane zajedno. Brinemo jedna o drugoj, organiziramo zajedničke obroke i svađamo se.’

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

screenshot: BBC

Doreen Burns, Carol Spark i Dotty Robinson sve su starije od 70 godina, a prijateljice su više od 40 godina. Žive u Salifordu, javlja BBC, i odlučile su izolaciju provesti zajedno.

U javljanju preko Skypea za emisiju BBC Breakfast kazale su kako su napravile zalihu vina. “Čula sam da je to jedina stvar koju ste panično kupovale”, kazala im je voditeljica. “Uzdravlje!”, odgovorile su joj podignutih čaša.


“Naša djeca su se međusobno ženila i mi smo bake. Bile smo zajedno i kroz razvode i gubitke, provodile smo blagdane zajedno. Brinemo jedna o drugoj, organiziramo zajedničke obroke i svađamo se. Ali i podupremo se”, nabrojale su uglas razloge zašto je najnormalnija stvar da i izolaciju provedu zajedno.

.

Mozaik

Danas je Cvjetnica, ovo su narodni običaji vezani uz nju

Ove godine vjernici će Cvjetnicu proslaviti u svojim domovima, bez javnih okupljanja i svečanih procesija, a zbog epidemije koronavirusa.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Cvjetnica, Cvjetna nedjelja, Palmenica, Uličnica ili Nedjelja muke Gospodnje) pučki je naziv za posljednju korizmenu nedjelju, uoči Uskrsa. Kršćanski običaj ophoda s grančicama, u spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, primjenjivan od IV. st., u latinskoj crkvi uobičajen je od kraja prvog tisućljeća, piše Hrvatska enciklopedija.

U hrvatskom folkloru taj je dan obilježen uporabom raznovrsna proljetnog bilja: grančica drijenka, vrbe, lijeske, ljubica i bršljana (u kontinentalnoj Hrvatskoj) te maslinovih i palminih grana (u primorskoj Hrvatskoj). Bilju, blagoslovljenomu na Cvjetnicu u crkvi, pridavala se dvostruka moć: zaštitna (od groma, tuče, bolesti i sl.) i plodonosna (osiguravanje dobrog uroda i zdravlja).


Blagoslovljene su se grančice stavljale na polja, u štale i hambare, zaticale za svete slike u kući, odnosile na groblje ili su se, sasušene, palile kada se približavalo nevrijeme.

Nadalje, umivalo se u vodi u koju se stavljalo cvijeće ili mlado žito (dalmatinsko zaobalje, Lika; Hrvati u Bosanskoj Posavini i Bačkoj), s uvjerenjem da će koristiti zdravlju, sačuvati mladost i ljepotu lica, a ponegdje i marljivost.

U Posavini je proljetnim biljem mladež kitila bunare i dvorišta, dok su u središnjoj Dalmaciji momci cvijećem darivali djevojke. Osnova su tim postupcima pretkršćanski proljetni obredi vezani uz obnovu prirode. Prastaro vjerovanje u obnoviteljsku moć biljaka, koja se prenosi na ljude, preuzeto je zatim u kršćansko tumačenje proljetne obnove kao obnove čovjeka.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP