Prati nas

Vijesti

Imunolog Čičin-Šain: Ne treba nam skidanje padobrana tisuću metara iznad zemlje

To vam je poput vatre i ako sada ukinemo mjere karantene, onda ćemo opet dati kisika toj vatri i požar će se razbuktati. Vratit ćemo se tamo gdje smo bili prije nekoliko tjedana.

Objavljeno

|

Luka Čičin-Šain (screenshot: Helmholtz/Youtube)

Dr. sc. Luka Čičin-Šain, čija je uža specijalnost imunitet i kronične infekcije, dao je opsežan intervju za Slobodnu Dalmaciju o napretku i smjerovima u pronalasku lijeka protiv COVID-19. Riječ je o znanstveniku rođenom u Rijeci koji radi u Centru za infektologiju Helmholtz, u njemačkom Braunschweigu. Iz razgovora izdvajamo akcente o trenutnoj situaciji i popuštanju mjera.

O očekivanjima da će epidemija splasnuti tijekom toplih mjeseci

Ideja da će koronavirus splasnuti tijekom ljeta nije utemeljena ni na kakvim znanstvenim podacima, jer još nitko nije ni vidio što će se događati tijekom jedne klimatske sezone. Ono što sada vidimo jest da se taj virus širi i u tropskim krajevima. Imate ga u Singapuru, i u Saudijskoj Arabiji, kao i u čitavom nizu zemalja koje imaju puno topliju klimu nego mi u Europi. Kod njih su odavno temperature kakve će kod nas tek biti u lipnju ili srpnju. Ja bih stvarno ljude koji to šire volio pitati na temelju čega su donijeli takav zaključak. Ne želim reći kako je sigurno da će se koronavirus nastaviti širiti tijekom ljeta. Kao razuman znanstvenik, ne mogu reći ni da, ni ne.

O uspjehu mjera karantene

Mi smo u ovom trenutku s mjerama karantene uspjeli u tome da se virus jako uspori i smanji mu širenje. Ali on još uvijek postoji u našoj sredini, njega još uvijek ima. To vam je poput vatre i ako sada ukinemo mjere karantene, onda ćemo opet dati kisika toj vatri i požar će se razbuktati. Vratit ćemo se tamo gdje smo bili prije nekoliko tjedana.

O Hrvatskoj strategiji

Rekao bih da je Hrvatska išla, kao i Njemačka, s jednom konzervativnom strategijom. Uvedene su restriktivne mjere koje su dovele do toga da je zdravstveni sustav za sada iz svega toga izišao u jednom jako dobrom stanju. Mi u Hrvatskoj nismo imali situacije da su ljudi umirali po hodnicima bolnica na nosilima, kao u Italiji.

Je li najgore prošlo?

Rekao bih da je buknuo jedan požar i da smo ga uspjeli okružiti. Najgore je prošlo, jer nemamo situaciju da se taj požar širi, ali ovo je situacija kao kada otvorite padobran, usporite pad, ali skinuti ga tisuću metara iznad zemlje nije nešto što nam baš treba.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.