Prati nas

Vijesti

Manje novozaraženih

Nova žrtva koronavirusa imala je 47 godina, broj novozaraženih pada

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da većina mjera istječe 19. i da će neke od njih ili većinu produžiti, ali je i najavio i određena popuštanja.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

screenshot: MUP/Youtube

“Pacijentica iz Osijeka rođena 1973. godine šesta je preminula osoba u Osječko-baranjskoj županiji od posljedica infekcije Covidom-19. Riječ je o gospođi koja se od koronavirusa liječila u KBC-u Osijek pri čemu je tri tjedna bila na respiratoru, a je u pozadini imala i druge bolesti – dijabetes, hipertenzija i velika pretilost.”

Objavio je Goran Ivanović, načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije na redovnoj tiskovnoj konferenciji. Time se broj preminulih u Hrvatskoj popeo na 36.


Zbirne podatke za državu objavio je Nacionalni stožer Civilne zaštite. “Trenutačno je potvrđena ukupno 1.814 osoba zaražena koronavirusom, a 600 osoba je ozdravilo. Novozaražene su 23 osobe u zadnja 24 sata. 30 osoba je trenutačno na respiratoru”, podaci su koje je objavio ministar zdravstva Vili Beroš. Srednja dob bolesnika je 50,50 godina, a 52,2 posto su žene.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da većina mjera istječe 19. i da će neke od njih ili većinu produžiti, ali je i najavio i određena popuštanja.

“Definitivno se krećemo u smjeru faze u kojoj će doći do određenih popuštanja. Predsjednik Vlade je zatražio od svih ministara da pripreme s današnjim danom pregled onih aktivnosti, prije svega gospodarskih, za kojih bi bilo s ekonomske točke gledišta nužno da se aktiviraju čim prije. Naravno, nakon toga će o svemu tome svoj sud dati epidemiološka struka”, rekao je Božinović.

Crveno – oboljeli, zeleno – izliječeni (foto: koronavirus.hr)

.

Vijesti

Katarina Peović (RF): S ovim brojem veterana, HDZ bi srušio i kineski proračun

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, braniteljske mirovine isplaćuju se u dvije kategorije unutar mirovina po posebnim propisima kolokvijalno zvanima ‘povlaštene mirovine’.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović potvrdila je na Facebooku svoju novu saborsku funkciju. “Imenovana sam za članicu saborskog Odbora za ratne veterane”, napisala je.

“Prvo što me zanima je kako je moguće da 25 godina nakon rata broj veterana i dalje raste i kakve beneficije imaju veterani iz 2000-ih. S ovakvim rastom broja veterana, HDZ bi bez problema srušio i proračun Kine”, napisala je ova članica saborskog Odbora za veterane.


Podsjetimo, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, braniteljske mirovine isplaćuju se u dvije kategorije unutar mirovina po posebnim propisima kolokvijalno zvanima “povlaštene mirovine”.

U srpnju 2020. godine isplaćeno je tako 71.207 mirovina Hrvatskih branitelja prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata (ZOHBDR) čija je prosječna vrijednost 5.954 kune. Prosječan staž u ovoj kategoriji iznosi 18 godina, sedam mjeseci i 24 dana.

U kategoriji Mirovina priznatih prema općim propisima, a koje su određene prema ZOHBDR-u iz 2017. godine je 44.621 mirovina uz prosječnu vrijednost od 2.790 kuna i prosječan staž od 28 godina, devet mjeseci i 8 dana.

Čime se bavi saborski Odbor za ratne veterane?

Odbor se bavi poslovima utvrđivanja i praćenja provođenja politike, a u postupku donošenja zakona i drugih propisa Odbor ima prava i dužnosti matičnoga radnog tijela u područjima koja se odnose na:

  • zaštitu žrtava velikosrpske agresije i pobune u Republici Hrvatskoj
  • zaštitu prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji
  • zaštitu vojnih i civilnih invalida Domovinskog rata i svih sudionika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji
  • zaštitu vojnih i civilnih invalida te veterana II. svjetskog rata
  • zaštita prava bivših političkih zatvorenika
  • zaštitu ostalih žrtava totalitarnih režima.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP