Prati nas

Vijesti

50 novih

Od koronavirusa preminule su još dvije osobe u sedamdesetim godinama

Inspektori su napravili više od 800 nadzora te su ustanovili da su trgovine na malo i veletrgovine dizale marže protivno odluci Vlade i zakona.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Vili Beroš

Trenutačno je potvrđena ukupno 1.791 osoba zaražena koronavirusom, a 529 osoba je ozdravilo. Dosad je preminulo trideset i pet osoba. Od jučer imamo detektiranih 50 novih bolesnika, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite. 23 novih pacijenata dolazi iz privatnog staračkog zagrebačkog doma na Bukovcu u kojem je zaraženo 19 štićenika i četvero radnika.

“U Dubrovniku je preminula žena u dobi od 74 godina, a u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu 78-godišnji muškarac. Obje osobe imale su značajan komorbiditet i teške kronične bolesti”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.


Odgovarajući na pitanje o visokim cijenama zaštitnih maski u nekim trgovinama državni inspektor Andrija Mikulić rekao je da su inspektori napravili više od 800 nadzora te da su ustanovili da su trgovine na malo i veletrgovine dizale marže protivno odluci Vlade i zakona.

“Za maske o kojima govorite, tu je apsolutni rekorder s 595 posto dignutom maržom, rekao je Mikulić. Marže su dizane i na neke druge proizvode”, kazao je i zaprijetio objavljivanjem naziva trgovačkih društava koja dva ili više puta dignu marže suprotno odlukama Vlade i zakonima.

“Ako se u ovoj situaciji netko bavi takvim stvarima, onda je to nažalost u rangu ratnog profiterstva”, rekao je Mikulić.

.

Vijesti

Katarina Peović (RF): S ovim brojem veterana, HDZ bi srušio i kineski proračun

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, braniteljske mirovine isplaćuju se u dvije kategorije unutar mirovina po posebnim propisima kolokvijalno zvanima ‘povlaštene mirovine’.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović potvrdila je na Facebooku svoju novu saborsku funkciju. “Imenovana sam za članicu saborskog Odbora za ratne veterane”, napisala je.

“Prvo što me zanima je kako je moguće da 25 godina nakon rata broj veterana i dalje raste i kakve beneficije imaju veterani iz 2000-ih. S ovakvim rastom broja veterana, HDZ bi bez problema srušio i proračun Kine”, napisala je ova članica saborskog Odbora za veterane.


Podsjetimo, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, braniteljske mirovine isplaćuju se u dvije kategorije unutar mirovina po posebnim propisima kolokvijalno zvanima “povlaštene mirovine”.

U srpnju 2020. godine isplaćeno je tako 71.207 mirovina Hrvatskih branitelja prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata (ZOHBDR) čija je prosječna vrijednost 5.954 kune. Prosječan staž u ovoj kategoriji iznosi 18 godina, sedam mjeseci i 24 dana.

U kategoriji Mirovina priznatih prema općim propisima, a koje su određene prema ZOHBDR-u iz 2017. godine je 44.621 mirovina uz prosječnu vrijednost od 2.790 kuna i prosječan staž od 28 godina, devet mjeseci i 8 dana.

Čime se bavi saborski Odbor za ratne veterane?

Odbor se bavi poslovima utvrđivanja i praćenja provođenja politike, a u postupku donošenja zakona i drugih propisa Odbor ima prava i dužnosti matičnoga radnog tijela u područjima koja se odnose na:

  • zaštitu žrtava velikosrpske agresije i pobune u Republici Hrvatskoj
  • zaštitu prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji
  • zaštitu vojnih i civilnih invalida Domovinskog rata i svih sudionika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji
  • zaštitu vojnih i civilnih invalida te veterana II. svjetskog rata
  • zaštita prava bivših političkih zatvorenika
  • zaštitu ostalih žrtava totalitarnih režima.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP