Prati nas

Vijesti

Dobre vijesti

Sjajne vijesti! Od jučer deset novozaraženih koronavirusom, umrlih nema

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je zahtjev osječkoga stožera da se otvore sve trgovine.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

screenshot: MUP/Youtube

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je da u Hrvatskoj ima u proteklih 24 sata 10 novooboljelih od koronavirusa. To daje broj ukupno od 1.881.

“Oporavljenih je 771, trenutno imamo 1.110 oboljelih, testirano je ukupno 25.610, od čega u protekla 24 sata 1.424. Preminulih od jučer nemamo. Ukupno ih imamo 47”, kazao je Beroš na redovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je zahtjev osječkoga stožera da se otvore sve trgovine. “Danima ovdje komuniciramo da će Vlada RH, to je uostalom kazao i predsjednik Vlade s ministrima, napraviti jedan dokument u kojem će biti navedene sve aktivnosti koje bi se u nekim fazama mogle otvarati, odnosno mjere koje bi se mogle popuštati. To je s jedne strane aktivnost vlade, s druge naravno da će Stožer, prije svega epidemiološka struka dati svoje mišljenje, na koji način i u kojoj mjeri će se određene mjere popuštati”, objasnio je Božinović.

“To nije zahtjev prema Nacionalnom stožeru, o tome Vlada komunicira, na tome se radi intenzivno i ovaj tjedan očekujem da ćemo imati cjelovitu sliku”, zaključio je.

.

Vijesti

Bežovan: ‘Možda ćemo vlasnicima apartmana na moru davati 800 kuna nacionalne mirovine’

Moguće je da postoji jedan mali dio populacije, možda u nekim ruralnim područjima, mahom starije žene, koji bi moguće mogli biti primatelji tog oblika naknade.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Od 1. siječnja iduće godine na snagu stupa Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe. Ta se naknada prema prvotnoj ideji trebala zvati nacionalnom mirovinom, ali od toga se odustalo iako se u javnosti udomaćio taj naziv. Ideja je da država mjesečnom naknadom u iznosu od 800 kuna olakša život građanima starijima od 65 godina koji nisu ostvarili minimalnih 15 godina radnog staža potrebnih da steknu pravo na redovnu mirovinu.

Ključni kriterij da bi osobe starije od 65 godina bez dovoljno radnog staža ostvarile pravo na tu naknadu jest dohodovni cenzus – prihod po članu kućanstva ne smije biti viši od 800 kuna. No član radne skupine za izradu tog projekta, prof. dr.sc. Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta u Zagrebu, upozorava u razgovoru za Net.hr na moguće zlouporabe sustava.


“Postavlja se pitanje jesmo li trebali staviti još neke cenzuse osim dohodovnog, recimo imovinski. Mi u cjelokupnoj praksi imamo relativno malo iskustva kada je u pitanju ciljanje takvih socijalnih mjera, dakle kalibracija socijalnih davanja i uvjeta pod kojima netko nešto dobiva. Može se dogoditi da je netko vlasnik jednog ili dvaju apartmana na moru i da od najma ostvaruje prihode, a mi ćemo mu dati ovaj oblik pomoći. Nadajmo se da će biti relativno mali broj takvih i da zlouporabe neće srušiti svrhovitost ove mjere”, kaže Bežovan.

Profesor je rekao i kako je za vrijeme rada u skupini konzultirao četiri ravnateljice centara za socijalnu skrb jer su tamo najbolje upoznati s mogućim primateljima tih naknada. 

“Kada sam im rekao koji će biti kriteriji i procedura za dodjelu te naknade, rekli su mi kako misle da će biti relativno mali broj osoba za taj oblik socijalne pomoći. Oni koji ostvaruju uvjete već su uključeni u program zajamčene minimalne naknade kao novčane socijalne pomoći. Moguće je da postoji jedan mali dio populacije, možda u nekim ruralnim područjima, mahom starije žene, koji bi moguće mogli biti primatelji tog oblika naknade. Meni je bilo nerealno kada se isprva procjenjivalo da će ih biti 40 tisuća pa čak i 60 tisuća”, rekao je Bežovan za Net.hr.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP