Prati nas

Vijesti

Covid-19

U KB Dubrava preminula je sedma žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. Jug Hrvatske ne poštuje mjere

Žaloste me vijesti iz Šibenika, Zadra i Splita gdje se mladi okupljaju u kafićima sa zatamnjenim staklima, kazao je ministar.

Objavljeno

|

Zašto se ne smanjuju liste čekanja?
KB Dubrava (foto: S. Bogdanic)

Sedma žrtva koronovarirusa u Hrvatskoj je muškarac rođen 1930. godine. Preminuo je u KB Dubrava u Zagrebu i, prema riječima ministra zdravstva Vilija Beroša, bolovao je od nekoliko kroničnih bolesti.

U protekla 24 sata zabilježeno je 48 novih infekcija, a ukupan broj zaraženih je 1011. Na respiratoru je 35 bolesnika. Oporavilo se ukupno 88 osoba.

“Stanje je dobro. Prvenstveno, jer građani poštuju naše preporuke. Mjesta za optimizam ima, ali za opuštanje nema. Žaloste me vijesti iz Šibenika, Zadra i Splita gdje se mladi okupljaju u kafićima sa zatamnjenim staklima. To nije prihvatljivo ponašanje. Ugrožavaju sebe, svoje obitelji i zdravlje nacije. Bit će vremena za druženje i opuštanje. Budimo disciplinirani i oprezni”, kazao je Beroš.  

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” Alemka Markotić kazala je da dosadašnja iskustva pokazuju da se može očekivati da će teži slučajevi provesti dva do tri tjedna na respiratoru. “Molim sve koji nisu shvatili da shvate kako se radi o teškim situacijama i teškim bolestima. Vjerujem da Split i Zadar ne žele biti prvi po broju smrti. Pokažite da ste bolji od svih ostalih i ne dajte koroni da se širi”, izjavila je Markotić.

Crveno – oboljeli, zeleno – izliječeni (foto: koronavirus.hr)

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pokazao je kako je grafikon broja infekcija u Splitsko-dalmatinskoj županiji puno strmiji nego u ostatku Hrvatske i nalik onim grafikama iz zemalja s uznapredovalom epidemijom. Ako se tako nastavi, najavio je, moguće je uvođenje novih mjera.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.