Prati nas

Vijesti

COVID-19

Umrlo je još troje ljudi, no broj novozaraženih koronavirusom i dalje pada

Trend smanjenja broja novooboljelih nastavlja se. Poznato je i više detalja slučaja preminulog 55-godišnjaka.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: MV

Danas je potvrđeno 18 novooboljelih osoba novim koronavirusom. U Hrvatskoj su dosad potvrđene ukupno 1.832 oboljele osobe, a 615 osoba se oporavilo. Dosad je preminulo 39 osoba, objavio je Nacionalni stožer Civilne zaštite.

“Nažalost, od jučer su preminule tri osobe, dvije u Splitu, žena koja je imala 96 godina, te 55-godišnji muškarac, i u KB Dubrava žena stara 78 godina. Svo troje su imali zdravstvenih poteškoća od ranije”, priopćio je ministar zdravstva Vili Beroš.


Prema pisanju Slobodne Dalmacije, preminuli 55-godišnjak je iz Baške Vode, radnik makarskog Vodovoda. Njegova agonija je počela još 25. ožujka kada je potražio pomoć u makarskoj ispostavi Hitne pomoći zbog kašlja, temperature i malaksalosti. Pet dana poslije upućen je na rendgensko snimanje pluća te je utvrđena upala pluća. Zatražena je dodatna bolnička obrada, te je pacijentu u kratkom roku, nakon svega 24 sata, pozlilo toliko da je odmah stavljen na respirator.

Liječen je bio gotovo tri tjedna, no pluća su očito počela popuštati, da bi Baškovođanin bez nekh kroničnih bolesti preminuo. Već posljednjih su dana mještani znali da njegovo stanje nije dobro, ali cijelo mjesto, kao i Rivijera koja je u Makarskoj dobila i drive-in ambulantu, ovu je vijest primilo s nevjericom.

Slobodna javlja da je preminuli bio sklon upalama pluća. Nije poznato gdje je i kako zaražen koronavirusom.

.

Vijesti

Bernardić i Hrelja obećavaju vam nasljeđivanje mirovine preminulog partnera i legalizaciju marihuane

Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Restart koalicija predvođena Davorom Bernardićem (SDP) predstavila je program s kojim izlaze na parlamentarne izbore. Pet ključnih prioriteta koalicije Restart su: 1. oporavak i ponovni rast gospodarstva, plaća i mirovina, 2. borba protiv korupcije i klijentelizma, 3. digitalna transformacija zemlje, 4. reforma džave i lokalne samouprave i 5. reforma zdravstvenog sustava.

“Naš je cilj”, kazao je Bernardić, “povećati mirovine uvođenjem zajamčene mirovine od 70 posto prosječne plaće, dignuti minimalnu plaću na 4.000 kuna neto, a dizanjem neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna i omogućiti odmah povećanje plaća za preko 700.000 radnika.”


Predsjednik HSU-u Silvano Hrelja istaknuo je obiteljske mirovine kao jedan od velikih problema koje koalicija planira riješiti. Tvrdi kako će tu primijeniti europski model prema kojem će se ubuduće moći birati između dva modela. Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga. ”Time će se spriječiti potonuće u zonu siromaštva”, naglasio je Hrelja.

Bernardić je najavio i sanaciju odlagališta otpada, izgradnju kompostana, donošenje lex kanabis, reaktiviranje neobrađenog državnog zemljišta, poticanje stočarstva, stradalom turističkom sektoru omogućavanje da stane na noge.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP