Prati nas

Vijesti

Povratak u normalno

COVID-19 usmrtio je tri starije žene, najavljena su i nova popuštanja mjera

Od 18. svibnja će se donesti odluka o popuštanju mjera za organiziranje programa i manifestacija na otvorenom i zatvorenom, kao i otvaranje bazena.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: MV

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je novozaraženih koronavirusom – jedanaest, objavio je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš.

“Od jučer su nažalost preminule tri bolesnice u Koprivnici iz doma za starije i nemoćne. Bile su 1925., 1931. i 1935. godište s kroničnim bolestima. Ukupan broj preminulih je 90. Na respiratoru je 13 bolesnika. Ukupan broj oporavljenih je 1.764”, kazao je Beroš. Ukupan broj infekcija u Hrvatskoj porastao je tako na 2.187.


Iako se na otoku Braču zaoštravaju mjere, zahvaljujući dobroj epidemiološkoj slici objavljena su i dodatna popuštanja za ostatak Hrvatske. Uskoro će se omogućiti okupljanje do 40 osoba umjesto sada do pet osoba.

“Od 18. svibnja će se donesti odluka o popuštanju mjera za organiziranje programa i manifestacija na otvorenom i zatvorenom, kao i otvaranje bazena. Od 13. svibnja rad teretana, održavanje sportskih treninga”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Kazao je i da se ukidaju e-propusnice.

Uz to, uspostavlja se međugradski cestovni promet putnika, međugradski prijevoz osoba u željezničkom prometu i otvaraju se autobusni i željeznički kolodvori.

.

Vijesti

Bežovan: ‘Možda ćemo vlasnicima apartmana na moru davati 800 kuna nacionalne mirovine’

Moguće je da postoji jedan mali dio populacije, možda u nekim ruralnim područjima, mahom starije žene, koji bi moguće mogli biti primatelji tog oblika naknade.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Od 1. siječnja iduće godine na snagu stupa Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe. Ta se naknada prema prvotnoj ideji trebala zvati nacionalnom mirovinom, ali od toga se odustalo iako se u javnosti udomaćio taj naziv. Ideja je da država mjesečnom naknadom u iznosu od 800 kuna olakša život građanima starijima od 65 godina koji nisu ostvarili minimalnih 15 godina radnog staža potrebnih da steknu pravo na redovnu mirovinu.

Ključni kriterij da bi osobe starije od 65 godina bez dovoljno radnog staža ostvarile pravo na tu naknadu jest dohodovni cenzus – prihod po članu kućanstva ne smije biti viši od 800 kuna. No član radne skupine za izradu tog projekta, prof. dr.sc. Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta u Zagrebu, upozorava u razgovoru za Net.hr na moguće zlouporabe sustava.


“Postavlja se pitanje jesmo li trebali staviti još neke cenzuse osim dohodovnog, recimo imovinski. Mi u cjelokupnoj praksi imamo relativno malo iskustva kada je u pitanju ciljanje takvih socijalnih mjera, dakle kalibracija socijalnih davanja i uvjeta pod kojima netko nešto dobiva. Može se dogoditi da je netko vlasnik jednog ili dvaju apartmana na moru i da od najma ostvaruje prihode, a mi ćemo mu dati ovaj oblik pomoći. Nadajmo se da će biti relativno mali broj takvih i da zlouporabe neće srušiti svrhovitost ove mjere”, kaže Bežovan.

Profesor je rekao i kako je za vrijeme rada u skupini konzultirao četiri ravnateljice centara za socijalnu skrb jer su tamo najbolje upoznati s mogućim primateljima tih naknada. 

“Kada sam im rekao koji će biti kriteriji i procedura za dodjelu te naknade, rekli su mi kako misle da će biti relativno mali broj osoba za taj oblik socijalne pomoći. Oni koji ostvaruju uvjete već su uključeni u program zajamčene minimalne naknade kao novčane socijalne pomoći. Moguće je da postoji jedan mali dio populacije, možda u nekim ruralnim područjima, mahom starije žene, koji bi moguće mogli biti primatelji tog oblika naknade. Meni je bilo nerealno kada se isprva procjenjivalo da će ih biti 40 tisuća pa čak i 60 tisuća”, rekao je Bežovan za Net.hr.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP