Prati nas

Vijesti

COVID-19

I druge epidemije su imale ‘drugi val’. Kada će doći drugi val koronavirusa?

Prema jednoj studiji iz 2006. svi slučajevi influence A – zaraze koja pogađa ptice i sisavce – od pandemije španjolske gripe su ‘uzrokovani nasljednicima virusa iz 1918.’

Objavljeno

|

foto: Anastasiia Chepinska/Unsplash

Dok se polako popuštaju mjere uvedene zbog koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da SARS-CoV-2 “možda nikada neće nestati”. Zabrinutost od drugog, a možda i trećeg vala zaraze raste, analizira Deutsche Welle.

U početku je izgledalo kao da će se život vrlo dugo odvijati iza zatvorenih vrata, možda čak i do kraja ljetnih praznika. Ali, onda se situacija odjednom promijenila i vrata su se otvorila prije nego što se mislilo. U Njemačkoj, Španjolskoj, Grčkoj i drugim zemljama ukinute su najrestriktivnije mjere. Ali, raste zabrinutost da bi planetu mogao zahvatiti drugi val pandemije.

Već sada se pojavljuju prvi predznaci drugog vala ovog novog koronavirusa: Kina i Rusija bilježe nove infekcije, a čak i u Južnoj Koreji, koja je nakon prvog vala bila hvaljena zbog uspješnog suzbijanja širenja epidemije, građani se ponovo inficiraju virusom SARS-CoV-2.

Drugi val manje-više neizbježan

“Ovaj virus bi se mogao razviti u još jedan endemski virus u našim društvima. Možda nikada neće nestati”, rekao je Mike Ryan, direktor Zdravstvenog programa za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na jednoj konferenciji za medije.

Ni drugi virusi, na primjer HIV, nisu jednostavno nestali, kaže Ryan. Ali, znanstvenici su razvili lijekove koji virus drže u šahu i zaraženom omogućavaju život u koegzistenciji s patogenom. Vrlo malo virusa je iskorijenjeno, poput virusa velikih boginja.

Španjolska gripa je došla i ostala

Španjolska gripa 1918. došao je u tri velika vala i kako se procjenjuje, odnijela je 50 milijuna života. Pandemija je počela u ožujku 1918. Vrhunac je dostigla tijekom drugog vala krajem iste godine. Centri za kontrolu i prevencije bolesti (CDC) u Sjedinjenim Američkim Državama polaze od toga da je drugi val odgovoran za najviše smrtnih slučajeva u SAD (zemlji u kojoj je, kako se pretpostavlja, virus i nastao). Početkom 1919. je došao treći val i trajao je do sredine te godine. Virus vjerojatno nikada nije u potpunosti nestao.

Prema jednoj studiji iz 2006. svi slučajevi influence A – zaraze koja pogađa ptice i sisavce – od pandemije španjolske gripe su “uzrokovani nasljednicima virusa iz 1918.”

Nema međunarodnih standarda za drugi val

Kako bi se umanjio rizik od izbijanja novog vala infekcija, Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje u obnovljenoj strategiji za COVID-19 od 19. travnja da se popuštanje mjera vrši “postupno”, “temeljeno na evidenciji i dokazima”.

“U idealnom slučaju, između pojedinačnih faza bi se trebala napraviti pauza najmanje dva tjedna (vrijeme inkubacije COVID-19). Tako bi bilo dovoljno vremena da se reagira na odgovarajući način”, navode u SZO.

O tome, međutim, u Njemačkoj nema ni govora. Škole su počele drugu fazu otvaranja samo četiri dana nakon što je počela nastava za više razrede; dakle, bez savjetovana dva tjedna pauze.

Njemačka vlada je popuštanje mjera odgovornost prebacila na savezne pokrajine i općine. Ako se dogodi da se u jednoj regiji u toku jednog tjedna zabilježi 50 zaraza na 100.000 stanovnika, ponovo se uvode ograničenja.

No, ovih 50 slučajeva na 100.000 stanovnika su samo brojke. Jer, čini se da nema jedinstvenog globalnog standarda za to što zapravo znači drugi val epidemije ili pandemije.

“Drugi val” nije utvrđen pojam, kaže Christian Lindmeier, jedan od glasnogovornika SZO-a, u svom pisanom odgovoru na upit DW. “Taj pojam se odnosi (samo) na nova izbijanja zaraze, koja dolaze nakon što je broj zaraženih počeo opadati. Isto važi i za ‘treći‘ val.”

“Ako se bolest u pojedinim zemljama održava na niskoj razini, i ako nema dovoljno kapaciteta za istraživanje i identifikaciju žarišta, onda postoji opasnost da će bolest ponovo izbiti.” To posebno važi tamo gdje se kreću mase: u velikim gradovima, u izbjegličkim kampovima i mjestima, na kojima ne postoji mogućnost održavanja razmaka.

Ranije nego što se mislilo

Sada, kada na sjevernoj hemisferi počinje ljeto, a Grčka i Španjolska se usprkos virusu nadaju turistima, drugi val bi na mogao pogoditi ranije nego što se mislilo. To su podaci studije koja je objavljena u travnju u medicinskom časopisu The Lancet.

Veliki val novih infekcija doveo bi i do novog vala restrikcija. “Upravo to pokušavamo spriječiti. Nadamo se i vjerujemo u to da će Njemačka, Koreja i druge zemlje biti u situaciji suzbiti žarišta. U pojedinim slučajevima, na regionalnoj razini, bi se možda morale provesti konkretne mjere koje bi smanjile određene načine prenošenja virusa”, kaže Mike Ryan iz SZO-a.

Kako stvari stoje, možda ćemo ipak morati ponovno odlagati planove za odmore.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.