Prati nas

Vijesti

Pola mirovine

Na koronavirus se možete testirati i bez uputnice, ali nije baš jeftino

Na blagajni se primaju gotovina i kartice, a testiranje se može obaviti od 7:30 do 19 sati, čak i subotom i nedjeljom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: fernando zhiminaicela/Pixabay

Nastavni zavod za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” iz Zagreba omogućio je testiranje na COVID-19 i onima koji nemaju uputnicu od liječnika. No u tom slučaju, ova usluga ne ide na teret HZZO-a.

Kako je doznao Index, testiranje se radi istim testovima kao i kada dođete s liječničkom uputnicom pa je i pouzdanost jednaka. “Test košta 1.506 kuna. Ne trebate se najavljivati. Samo dođite u naš drive-in s maskicom, uzet ćemo vam bris i podatke i rezultati su gotovi za 24 sata”, rekli su iz Štampara. Na blagajni se primaju gotovina i kartice, a testiranje se može obaviti od 7:30 do 19 sati, čak i subotom i nedjeljom.


Podsjetimo, infektologinja Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”, u nekoliko je navrata iznijela informaciju da cijena reagencija po jednom testiranju iznosi oko 100 eura. Štampar je, očekivano, na tu cijenu zaračunao i trošak opreme te “ruke” za uzimanje uzoraka i laboratorijsko odrađivanje testa, što bi, da je rađeno na uputnicu, bilo plaćeno preko HZZO-a.

.

Vijesti

Bernardić i Hrelja obećavaju vam nasljeđivanje mirovine preminulog partnera i legalizaciju marihuane

Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Restart koalicija predvođena Davorom Bernardićem (SDP) predstavila je program s kojim izlaze na parlamentarne izbore. Pet ključnih prioriteta koalicije Restart su: 1. oporavak i ponovni rast gospodarstva, plaća i mirovina, 2. borba protiv korupcije i klijentelizma, 3. digitalna transformacija zemlje, 4. reforma džave i lokalne samouprave i 5. reforma zdravstvenog sustava.

“Naš je cilj”, kazao je Bernardić, “povećati mirovine uvođenjem zajamčene mirovine od 70 posto prosječne plaće, dignuti minimalnu plaću na 4.000 kuna neto, a dizanjem neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna i omogućiti odmah povećanje plaća za preko 700.000 radnika.”


Predsjednik HSU-u Silvano Hrelja istaknuo je obiteljske mirovine kao jedan od velikih problema koje koalicija planira riješiti. Tvrdi kako će tu primijeniti europski model prema kojem će se ubuduće moći birati između dva modela. Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga. ”Time će se spriječiti potonuće u zonu siromaštva”, naglasio je Hrelja.

Bernardić je najavio i sanaciju odlagališta otpada, izgradnju kompostana, donošenje lex kanabis, reaktiviranje neobrađenog državnog zemljišta, poticanje stočarstva, stradalom turističkom sektoru omogućavanje da stane na noge.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP