Prati nas

Vijesti

Stižu

Capak o jeftinijim testovima za samoinicijativna testiranja na koronavirus

Iako je ministar zdravstva Vili Beroš najavio da će već ovoga tjedna biti poznata cijena novih testova, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže da će to biti idućeg tjedna.

Objavljeno

|

Kako otkriti koronavirus?
Krunoslav Capak (screenshot: Youtube)

Prema najavi zdravstva Vilija Beroša, ovoga bi tjedna trebala biti poznata okvirna cijena jeftinijih testova na koronavirus koje bi Hrvatska trebala staviti na tržište. Riječ je o testovima koje će građani moći koristiti za vlastite potrebe, bez medicinske indikacije.

“Cijena će biti usvojena vrlo brzo, očekujem da će to biti idući tjedan”, rekao je danas Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), dodajući da će u petak u Ministarstvu zdravstva biti sastanak na kojem će se o tome raspravljati.

Objasnio je i da je HZJZ proveo javni natječaj za reagencije koje su im trebale. “HZJZ je potrošio 5 milijuna kuna, to je bila krizna situacija. Proveli smo javne natječaje za sve što nam je trebalo. Pretpostavljam da tako rade sve ustanove. Ne znam tko su dobavljači, ne znam ni za svoju ustanovu. Ne znam sve dobavljače, ali znam da po zakonu provodimo javne natječaje”, dodao je Capak navodeći da njegova ustanova provodi više od tisuću testova te da nije moguće napamet znati podatke o svakom pojedinačnom dobavljaču.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.