Prati nas

Vijesti

Bez uputnice

Objavljene su nove cijene testiranja na COVID-19 bez uputnice

Cijene testiranja na koronavirus bez medicinske indikacije trebale bi se više nego prepoloviti. Grđanima se ponuditi nekoliko varijanti testiranja PCR testovima.

Objavljeno

|

foto: fernando zhiminaicela/Pixabay

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak objavio je na medijskoj konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) analizirao cijene reagensa na tržištu te da je ustanovio prosječne cijene, ovisno o broju testiranja ciljnih sekvenci genoma virusa. Za dvije sekvence prosječna cijena iznosi 501,49 kuna, dok za tri ciljne sekvence iznosi 698,21 kunu.

“Naš zadatak je naći one testove koji daju najveći stupanj dijagnostičke točnosti u odnosu na cijenu. Prema tome, moguće je da će se na tržištu pojaviti i neki drugi testovi, koji će biti možda i jeftiniji, možda i skuplji, ali ono što je naš zadatak bio i ono što sam posebno dao zadatak HZZO-u je da omogući one testove koji su relevantni, najbolji omjer cijene i dijagnostičke točnosti”, objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš (HDZ).

“Dosad je bila jedinstvena cijena 1.506 kuna. Sada se ta cijena mijenja i bit će prilagođena kriterijima koje je iznio ministar”, rekao je Capak. Prema riječima ministra Beroša, nove cijene trebale bi početi vrijedi već danas za one koji na testiranja dolaze bez uputnice. Oni koje pošalje liječnik, i dalje neće plaćati.

Capak je objasnio da je, da bi se dijagnosticiralo da je netko pozitivan, potrebno pronaći najmanje dva pozitivna antigena, dvije sekvence, s time što je jedna obično zajednička za druge koronaviruse, pa se ne može znati je li to Covid-19 ili ne. “A kad dijagnosticiramo drugi antigen, koji je specifičan, onda je to sasvim sigurno ta bolest. A ako odredimo tri antigena, onda u tome možemo biti još dodatno sigurni”, rekao je Capak.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.