Prati nas

Vijesti

Bez uputnice

Objavljene su nove cijene testiranja na COVID-19 bez uputnice

Cijene testiranja na koronavirus bez medicinske indikacije trebale bi se više nego prepoloviti. Grđanima se ponuditi nekoliko varijanti testiranja PCR testovima.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: fernando zhiminaicela/Pixabay

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak objavio je na medijskoj konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) analizirao cijene reagensa na tržištu te da je ustanovio prosječne cijene, ovisno o broju testiranja ciljnih sekvenci genoma virusa. Za dvije sekvence prosječna cijena iznosi 501,49 kuna, dok za tri ciljne sekvence iznosi 698,21 kunu.

“Naš zadatak je naći one testove koji daju najveći stupanj dijagnostičke točnosti u odnosu na cijenu. Prema tome, moguće je da će se na tržištu pojaviti i neki drugi testovi, koji će biti možda i jeftiniji, možda i skuplji, ali ono što je naš zadatak bio i ono što sam posebno dao zadatak HZZO-u je da omogući one testove koji su relevantni, najbolji omjer cijene i dijagnostičke točnosti”, objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš (HDZ).


“Dosad je bila jedinstvena cijena 1.506 kuna. Sada se ta cijena mijenja i bit će prilagođena kriterijima koje je iznio ministar”, rekao je Capak. Prema riječima ministra Beroša, nove cijene trebale bi početi vrijedi već danas za one koji na testiranja dolaze bez uputnice. Oni koje pošalje liječnik, i dalje neće plaćati.

Capak je objasnio da je, da bi se dijagnosticiralo da je netko pozitivan, potrebno pronaći najmanje dva pozitivna antigena, dvije sekvence, s time što je jedna obično zajednička za druge koronaviruse, pa se ne može znati je li to Covid-19 ili ne. “A kad dijagnosticiramo drugi antigen, koji je specifičan, onda je to sasvim sigurno ta bolest. A ako odredimo tri antigena, onda u tome možemo biti još dodatno sigurni”, rekao je Capak.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP