Prati nas

Vijesti

COVID-19

Čak 358 novih infekcija u jednom danu! Velik dio domova do daljnjega bez posjeta

Pripremljene su nove mjere koje će stupiti na snagu od ponoći, kazao je ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović.

Objavljeno

|

screenshot: MUP/Youtube

Prema najnovijim informacijama Nacionalnog stožera civilne zaštite u Hrvatskoj je u samo 24 sata zabilježeno 358 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Umrlih nije bilo, javnosti je priopćio ministar zdravstva Vili Beroš.

Aktivnih slučajeva u ovom trenutku je 2.355. Bolnički se liječe 174 bolesnika, od čega ih je 10 na respiratoru. Ukupan broj zaraženih od početka izbijanje epidemije je 8.889. U samoizolaciji su trenutno 7.993 osobe.

Prema broju novooboljelih prednjače Splitsko-dalmatinska županija (138 novih slučajeva zaraze) i Grad Zagreb (67 novih slučajeva zaraze).

Nove mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju

Zbog novih žarišta od ponoći će vrijediti i nove protuepidemijske mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju:

  • Obvezno je nošenje maski u zatvorenim javnim prostorima i ugostiteljskim objektima (za vrijeme dok se izravno ne konzumiraju hrana i piće)
  • Broj sudionika vjenčanja ograničava se na 50 osoba
  • Obiteljska okupljanja ne smiju prelaziti 20 osoba
  • Na sprovodima može sudjelovati najviše 50 osoba
  • Zabranjeno je izražavanje sućuti izravnim kontaktom
  • Zabranjene su karmine
  • Zatvaraju se teretane i fitness centri
  • Izložbe, vjerska okupljanja i manifestacije održavat će se uz obvezne maske i distancu od 2 metra te uz upotrebu dezinfekcijskih sredstava
  • Zabranjuju se posjeti domovima za starije
  • Pojačano će se kontrolirati poštivanje mjera

O prosvjedu

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je da su ove parcijalne mjere dokaz da se ne razmišlja potpuno zatvarane zemlje. Komentirao je i najavu prosvjeda protiv mjera koji bi se trebao održati 5. rujna: “Postoje građani koje zagovaraju strože mjere, postoji i grupa protiv tih mjera. Mi smo tu da balansiramo od samoga početka. Pojedinačne mjere će se donositi. Živimo u demokratskom društvu i svatko ima pravo demokratski izraziti mišljenje. Nadam se da će i taj skup poštovati epidemiološke preporuke.”

“Prosjek je prosjek, a život je nešto drugo”

“U Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu hospitalizirano je 47 bolesnika. Troje ih je na respiratoru, a sedam na kisiku. Prosječna dob je oko 65 godina. Raspon starosti je od 25 do 90 i nešto godina. Veći broj bolesnika ima srednje teški oblik bolesti. Zadnji tjedan imamo povećani prijem, kad odbijemo primljene i otpuštene, raste za 3-5 bolesnika po danu. U jednom dijelu pacijenata je nešto teži oblik bolesti. Treba biti oprezan i učiniti sve da izbjegnemo zarazu. Prosjek je prosjek, prosjek, a život je nešto drugo. Svakom se može stanje pogoršati”, kazala je ravnateljica klinike i članica Stožera Alemka Markotić.

Crveno – oboljeli, zeleno – izliječeni (foto: koronavirus.hr)
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.