Prati nas

Vijesti

Alarmantne brojke

Novi rekord! 208 novih slučajeva koronavirusa u samo 24 sata, Dalmacija i Zagreb prednjače

o danas je ukupno pobrojano 6.258 zaraženih, od toga je preminulih 163. U samoizolaciji je trenutno 3.138 osoba.

Objavljeno

|

Kako otkriti koronavirus?
Krunoslav Capak (screenshot: Youtube)

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 208 novozaraženih koronavirusom, objavio je Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Broj aktivnih slučajeva u ovom trenutku iznosi 961.

Najviše novooboljelih otkriveno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (77) i Gradu Zagrebu (50).

U bolnicama se liječi 106 pacijenata, od toga ih je na respiratoru desetero, čulo se na konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite. “Dvije su osobe, nažalost, preminule. Jedna je rođena 1960. godine. Preminula je u Splitu, na respiratoru. Druga je osoba preminula u KBC Osijek. Rođena je 1939. godine i imala je komorbiditet”, kazao je Capak.

Noćni klubovi su i dalje rasadnici bolesti

“Postoje mnoga mjesta gdje su se zarazili, ljudi se krećuna na više mjesta, možemo reći da je dvije trećine zaraženih boravilo u noćnim klubovima i kafićima koji rade iza pola noći”, rekao je Capak.

Prosječna dob novozaraženih – 30 godina

“U Zagrebu imamo 24 bolesnika hospitalizirana, to je standard koji imamo 10-tak dana, prije toga je bilo oko 45 bolesnika. Dvoje na respiratoru. U Splitu je 16 bolesnika hospitalizirano, nemaju nikoga na respiratora, imaju troje težih bolesnika. Opći je dojam da većina bolesnika ima blagu kliničku sliku, ono što je bitno da mladi shvate zašto su te kliničke slike blage je da su većinom mladi, prosječna dob oko 30 godina”, poručila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu.

“Mladi moraju percipirati da moraju biti odgovorni zbog drugih, oni će se morati vratiti u svoje domove i biti sa svojim starijima članovima obitelji i ići u škole, fakultete i na radna mjesta gdje su u kontaktu s brojnim ljudima i rizičnim skupinama. Apeliram na mlade ljude da pokušaju to osvijestiti, ne moraju se potpuno odreći zabave, važno je da drže distancu i budu odgovorni i poštivaju mjere”, zaključila je Markotić.

Do danas je ukupno pobrojano 6.258 zaraženih, od toga je preminulih 163. U samoizolaciji je trenutno 3.138 osoba. broj ukupno obavljenih testova je 134.742.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.