Prati nas

Zdravlje

korona i karcinom

Pacijenti zaraženi koronavirusom mogu nastaviti kemoterapiju i imunoterapiju

Kod oboljelih od raka dojke zabilježena je upola manja stopa smrtnosti nego kod ostalih onkoloških pacijenata i sada se istražuje zašto je to tako.

Objavljeno

|

foto: fernando zhiminaicela/Pixabay

S Imperial Collegea u Londonu stižu sjajne vijesti za sve onkološke pacijente. Naime, kako piše BBC, pacijenti oboljeli od raka koji su se naknadno zarazili i virusom SARS-Cov2 mogu nastaviti s kemoterapijom i imunoterapijom te to neće dodatno ugroziti njihov život i zdravlje. S druge strane, utjecaj lijeka hidroksiklorokina, koji, čini se, pomaže nekim pacijentima, potrebno je dodatno istražiti.

U ovom istraživanju je sudjelovalo 890 osoba zaraženih novim koronavirusom koje su istovremeno i onkološki pacijenti, a liječili su se u 19 različitih bolnica u četiri zemlje: Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Italiji i Njemačkoj. Također, kod oboljelih od raka dojke zabilježena je upola manja stopa smrtnosti nego kod ostalih onkoloških pacijenata i sada se istražuje zašto je to tako. Osim toga, istražuje se i zašto je vjerojatnost smrtnog ishoda veća kod pacijenata u britanskim bolnicama u usporedbi s pacijentima u ostalim zemljama.

“Tretmani protiv raka mogli bi biti sigurni”

Voditelj studije, doktor David Pinato s odjela onkološke kirurgije na Imperial Collegeu u Londonu, kaže kako je bio prilično zabrinut kad je vidio brojke iz britanskih bolnica i pozvao Veliku Britaniju da te brojke “uzme u obzir”. Pandemija koronavirusa snažno je utjecala na dostupnost onkoloških tretmana koji su u nekim slučajevima odgođeni ili otkazani, a takva je odluka temeljena na vrlo malo čvrstih dokaza.

“Sada bolje razumijemo kako to ispraviti”, kaže doktor Pinato. Tretmani poput kemoterapije i imunoterapije, kako se čini, ne povećavaju stopu smrtnosti od Covida-19. “To znači da su u puno slučajeva tretmani protiv raka sigurni i tijekom pandemije, naravno uzimajući u obzir individualne okolnosti i faktore rizika kod svakog pojedinog pacijenta.”

Upitnici o raku dojke

Studija je pokazala da je od kraja veljače do početka travnja umro svaki treći onkološki pacijent zaražen koronavirusom. Muškarci stariji od 65 godina i s drugim bolestima bili su u većem riziku – isto kao i u općoj populaciji. No žene s rakom dojke su bile na neki način zaštićene, što je primijećeno u svim zemljama u kojima se provodila studija. Njihova stopa smrtnosti iznosila je samo 15 posto.

Od 890 pacijenata, njih oko polovine su bili muškarci prosječne dobi od 68 godina, a 330 pacijenata je imalo uznapredovali oblik raka. Više od 400 ispitanih pacijenata je imalo i druge bolesti. 53 posto ih je primalo terapiju, od čega četvrtina kemoterapiju. 45 posto nije primalo terapiju. 80 posto ispitanih zarazilo se virusom u svojoj zajednici.

Prema riječima znanstvenika, saznanja ove studije mogla bi pomoći u otkrivanju koji su onkološki pacijenti najranjiviji i koje treba posebno štititi od virusa. Također, kazali su da su potrebna dodatna istraživanja o djelovanju lijekova poput hidroksiklorokina. Taj lijek protiv malarije prilično je kontroverzan jer neke studije sugeriraju da zapravo povećava rizik od smrti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.