Prati nas

Zdravlje

Zaraza - drugi put

Znanstvenici su potvrdili prvi slučaj ponovne infekcije novim koronavirusom

Ova je vijest izazvala veliku zabrinutost jer to može značiti da imunost na koronavirus traje svega nekoliko mjeseci što će imati prilično velik utjecaj na razvoj cjepiva protiv virusa.

Objavljeno

|

Kako se obraniti od koronavirusa?
foto: Free To Use Sounds/Unsplash

Potvrđen je prvi službeni slučaj ponovne infekcije virusom Sars-CoV-2, piše New York Times. Naime, jednom pacijentu iz Hong Konga po drugi je put dijagnisticirana zaraza virusom koji izaziva bolest Covid-19 i to više od četiri mjeseca nakon što se prvi put zarazio.

“Mlad i prije toga posve zdrav čovjek po drugi puta se zarazio virusom Covida-19, četiri i pol mjeseca nakon prve infekcije”, objavili su u ponedjeljak znanstvenici sa Sveučilišta Hong Kong.

Ova je vijest izazvala veliku zabrinutost jer to može značiti da imunost na koronavirus traje svega nekoliko mjeseci što će imati prilično velik utjecaj na razvoj cjepiva protiv virusa.

33-godišnji pacijent prvi put je imao blage simptome, a drugi put ih uopće nije imao. Nova infekcija otkrivena je kad se vratio s putovanja u Španjolsku, a soj koronavirusa koji je kod njega otkriven, isti je onaj koji je kružio Europom u srpnju i kolovozu.

“Naši rezultati govore nam da je ta druga infekcija izazvana novim sojem virusa kojim se muškarac nedavno zarazio, tako da nije riječ o produljenoj prvoj infekciji”, kaže doktor Kelvin Kai-Wang To, klinički mikrobiolog sa Sveučilišta Hong Kong.

Uzmemo li u obzir milijune zaraženih diljem svijeta, nije neočekivano da su se neki ljudi ponovno zarazili koronavirusom nakon nekoliko mjeseci.

Liječnici su zabilježili i nekoliko slučajeva ponovne infekcije u SAD-u i u drugim zemljama, no nijedan od tih slučajeva nije potvrđen ovako rigoroznim testiranjem. Zna se da osobe koje su preboljele koronu, tjednima nose fragmente virusa zbog čega test može pokazivati pozitivan rezultat pa čak i onda kad u organizmu više nema živog virusa.

Znanstvenici iz Hong Konga sekvencionirali su virus iz obje infekcije te otkrili značajne razlike između dva virusa što potvrđuje da se doista radi o ponovnoj zarazi.

Za viruse obične prehlade također se zna da izazivaju ponovne infekcije za manje od godine dana, no znanstvenici su se nadali da se SARS-CoV-2 ponaša više kao njegovi rođaci SARS i MERS koji stvaraju imunitet koji može trajati i godinama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.