Prati nas

Mozaik

Kako biste u tri riječi opisali svoj život nakon pedesete?

Kad biste u samo tri riječi opisali svoj život nakon pedesete? Bi li u opisu prevladavale pozitivne ili negativne riječi?

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: LOGAN WEAVER/Unsplash

Sigurno ste već koji put naišli na one simpatične objave po društvenim mrežama u kojima se od vas traži da u dvije ili tri riječi opišete neki predmet, događaj ili osjećaj.

U međumrežnim prostranstvima tako smo naletjeli i na objavu britanske online zajednice Fab after Fifty (eng. sjajni nakon pedesete) u kojoj je pred korisnike stavljen ovakav zadatak: opišite u tri riječi svoj život i sebe nakon pedesete.


Velika većina odgovora bila je pozitivno intonirana:
Wendy: Samopouzdana, osnažena, sjajna!
Julia: Sretno iščekujem mirovinu!
Helen: Sretna, ostvarena, blagoslovljena.
Margaret: Trošim djeci naslijeđe!
Mike: Stariji, mudriji i zaboravan. Što ste me ono pitali?
Sue: Tek je počelo!
Sandy: Zaposlena, sretna, opuštena.

No bilo je i onih koji se u pedesetima nisu najbolje snašli pa svoj život opisuju ovako:
Janet: Sama, usamljena, udovica.
Sue: Tužna, razočarana, očajna.
Carrie: Rastrojena, nesigurna, obazriva.

A vi? Kako biste vi opisali svoj život nakon pedesete? Napišite nam u komentarima.

.

Show

Ljiljana Saucha: ‘Nisam znala da mi je to zadnja emisija, kažu da žele mlađe’

U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj karijeri na HRT-u”, napisala je na Facebooku televizijska urednica i voditeljica Ljiljana Saucha (63).

Kako je objasnila, u petak je doznala da emisiju više neće voditi, jer na HTV-u žele mlade ljude na ekranu. “Sve je ovo ‘novo normalno’, jer imam do mirovine još 14 mjeseci. Svima koji Vama koji ste pratili emisiju – hvala”, napisala je Saucha.


Iako su joj pratitelji novinari na društvenim mrežama savjetovali da tuži HRT zbog ageizma i seksizma, Saucha je odgovorila: “Ma ne, nije mi do toga.” Na pitanje zašto bi se to prihvaćalo kao normalno, odgovorila je: “Vidjela sam da su mnogi prije mene morali otići. I to puno mlađi. To je postalo normalno.”

Jedno od najprepoznatljivijih lica HTV-a, Ljiljana Saucha, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao novinarka Poleta i bila je suradnica suradnica Radija Zagreb od 1979. Vodila je i nekoliko serija za djecu, da bi se potom otisnula u Zagrebačku panoramu. Uređivala je brojne emisije mozaičnog programa kao što su Dobro jutro, Hrvatska, Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi, Hrvatska danas.

Saucha je bila prva voditeljica hrvatskoga lota 1989. u emisiji Fortuna. U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP