Prati nas

Vijesti

Upozorenje

Markotić: Dva od tri pacijenta na respiratoru neće preživjeti, ali virus možemo pobijediti jednostavnim mjerama

Profesorica napominje da svi imamo odgovornost te da se mjere ne smiju zaboravljati ni izvan škola i radnih sredina.

Objavljeno

|

Alemka Markotić

Kapaciteti zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” puni su pa se pacijenti šalju u KB Dubrava, izvijestila je na tiskovnoj konferenciji ravnateljica Alemka Markotić.

“Rezultat nepridržavanja mjera na terenu vidi se u našoj bolnici. U državi je u odnosu na svijet dobra situacija, od ukupnog broja 10 posto zaraženih je akutno, tj. u bolnici. No ne trebamo biti zadovoljni s takvim postotkom. Prije je bilo pet posto, ali cilj je da ih uopće nemamo”, kazala je ravnateljica.

Objasnila je i da dio pacijenata ima težu upalu pluća i teže su bolesni. Završit će na respiratorima gdje se preživljavanje kreće oko 20 do 30 posto. “Od troje na respiratoru jedan ima veću šansu da preživi, a ostala dva veću šansu da ne prežive. Možda vam se čini kao matematička priča, ali kada to dvoje dobije ime i prezime, kada se radi o vašim bližnjima – sve se više osvijesti”, rekla je Markotić.

“Ovo je priča za sve. Ili smo zajedno uspješni ili neće ići. Nije dobro vidjeti da je dječje igralište prepuno djece, a pored toga su tri terase kafića na kojima je gomila roditelja i djece bez distance te mjera zaštite. A u ponedjeljak će ta ista djeca krenuti u školu ili vrtić. Možda ćemo u petak imati neke zaražene. Što ćemo reći? Gdje su se zarazili? U školi? Jer Stožer i stručnjaci nisu donijeli dobre mjere? Ili zato što ih ravnatelji i učitelji nisu natjerali da se drže tih mjera?” pita se Markotić.

Profesorica napominje da svi imamo odgovornost te da se mjere ne smiju zaboravljati ni izvan škola i radnih sredina. “Na svakom mjestu se treba ponašati odgovorno pa onda neće biti krivaca. Svi trebamo malo žrtve i minimalne odgovornosti i sve će biti dobro. Onda nitko neće biti krivac i bit ćemo pobjednici”, rekla je Markotić i dodala: “Ne može nam virus ništa ako se držimo 3-4 jednostavne mjere.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.