Prati nas

Vijesti

Ma kakvi

Frontmeni ‘Festivala slobode’ najranjivijoj skupini poručivali: ‘Nije ovo strašna bolest’, liječnici su zgroženi

Njihove su aktivnosti krenule već u prijepodnevnim satima kada su otvorenim autobusom, a koji svake godine vidimo i u konzervativnoj manifestaciji Hod za život, obilazili domove umirovljenika u Zagrebu.

Objavljeno

|

Toni Cetinski na autobusu (screenshot: Facebook)

Građanska inicijativa nazvana “Prava i slobode” u 17 sati na Trgu bana Jelačića organizira takozvani “Festival slobode”. Iako tvrde da je riječ o festivalu, a ne prosvjedu, zapravo se radi o prosvjedovanju kojim se organizatori i sudionici, u vrijeme porasta broja novozaraženih koronavirusom, bore protiv protuepidemijskih mjera koje nazivaju “ograničenja slobode kretanja i druženja, nametanja fizičke distance i uskraćivanje fizičkog kontakta”.

Njihove su aktivnosti krenule već u prijepodnevnim satima kada su otvorenim autobusom, a koji svake godine vidimo i u konzervativnoj manifestaciji Hod za život,  obilazili domove umirovljenika u Zagrebu.

Na snimci koju su objavili na svojoj Facebook stranici vidljiv je pjevač Toni Cetinski kako pušta glazbu pred institucijama za skrb o starijima. “Ravnatelju, vratite ljudima pjevanje, gimnastiku i život. Nije ovo tako strašna bolest da se ne možemo družiti i veseliti. Pjesma nam je sve. Pjesma je život”, poručili su najranjivijoj skupini i dodali: “Vjerujte, svaki dan mislimo na vas!”

Tko su organizatori?

Mediji kao prva lica organizacije navode Ivana Pokupca, Anitu Šupe, Suzanu Peša Vučković i Velimira Ponoša.

Anita Šupe ima vlastitu web-stranicu na kojoj stoji kako je diplomirala prehranu i nutricionizam na Göteborškom sveučilištu, no nije “osjećala obavezu slijediti službeno prihvaćene stavove i prehrambene smjernice”. Stoga je pokrenula blog “Istine i laži o hrani”, a izdala je i istoimenu knjigu, piše Večernji list.

Suzana Peša Vučković je pak aktivistica koja se protivi cijepljenju te autorica na portalu “Roditelj odlučuje”. Među govornicima su još i aktivist Ivan Pokupec, inače vjeroučitelj koji je bio član Živog zida pa Slobodne Hrvatske. Također, tu je i instruktor joge te kolumnist portala Logično Velimir Ponoš, navodi Večernji.

Što kažu liječnici?

Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUZMP) izrazila je zgroženost zbog najave održavanja “Festivala slobode”, jer smatra da se radi o prosvjedu protiv zdravlja pojedinca i cijelog društva koji se organizira pod sloganom slobode, što znači da se radi o obmani i demagogiji.

“U trenutku kad se svijet suočava s nikad većim brojem oboljelih i umrlih u pandemiji koronavirusa, kad se bolnički kapaciteti u Hrvatskoj ubrzano popunjavaju svakodnevnim prijemima novooboljelih, HUZMP je zgrožen najavom manifestacije tzv. ‘festivala slobode’, koja bi se trebala održati na Trgu bana Josipa Jelačića”, poručili su.

Kao udruga koja okuplja medicinske i pravne stručnjake oštro su osudili tu inicijativu, kao i “pokušaj da se ovakav ili sličan prosvjed, koji je direktno i jasno artikuliran protiv zdravlja pojedinca i cijelog društva, organizira pod sloganom slobode”. 

Je li umiranje u mukama – sloboda?

Zapitali su se o kojoj je slobodi riječi i tko će ju gajiti ako nema sveopće sigurnosti i zdravlja, tko će uživati slobode ako se omalovažavaju procesi i instituti medicinske znanosti, prevencije i liječenja?

“Je li sloboda znači biti bolestan ili umrijeti u mukama virusa i ostalih bolesti. Je li sloboda znači u neznanju govoriti o štetnosti liječenja cjepivom, o štetnosti odluka liječnika i zdravstvenih radnika. Je li sloboda znači prozivati i pozivati zdravstvenog radnika da se odmakne i odrekne svojih vrijednosnih uvjerenja medicinske etike i deontologije u primjeni najsuvremenijih i znanstveno dokazanih metoda liječenja i odlučivanja”, pitaju iz HUZMP-a. 

U udruzi su osupnuti pokušajima “jeftine obmane i demagogije pojedinaca i određenih interesnih skupina”, koji očito žele i kroz ovo nesmiljeno vrijeme uvoditi nemir u društvu i stvoriti nepovjerenje između zdravstvenih radnika i građana. 

“Argumentirani prijepori između znanstvenika i stručnjaka su jedno i vode samo boljitku znanosti, no kad netko bez ikakvog znanja o zdravstvu, liječenju, bolestima, cijepljenu i virusima ima toliko hrabrosti, energije i volje poticati sveopću destrukciju i nered vlastitom projekcijom i nametanjem onoga što je  dobro za društvo, pojedinca, za njihovo zdravlje, sigurnost i stabilnost, tada to predstavlja nešto sasvim drugo”, poručuje HUZMP. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.