Prati nas

Zdravlje

Jednostavno je

Za one koji teže shvaćaju: Dubrovačka infektologinja objasnila je zašto su maske važne

Poznato je kako količina virusa ima utjecaj na težinu infekcije, zato je važno reducirati virusni inokulum i preokrenuti klinički oblik zaraženih osoba od simptomatskih prema asimptomatskim.

Objavljeno

|

Ilustracija (foto: Georg Arthur Pflueger/Unsplash)

Infektologinja Ljiljana Betica Radić iz Opće bolnice u Dubrovniku jednostavno je objasnila zašto su maske u ovom trenutku – nužne. Njenu objavu s Facebooka pod naslovom “Dok čekamo cjepivo, nošenje maski je potencijalna ‘variolizacija’ prenosimo u cijelosti.

Nizom primjera potvrđuje se hipoteza o potencijalnoj “variolizaciji” putem nošenja maski. Prema izvješću CDC-a broj asimptomatskih slučajeva je do 80% u zajednicama gdje svi nose maske, za razliku od značajno manjeg broja (do 40%) gdje se ljude ne drže navedene preporuke.

Također nedavni primjer zaraženih s Argentinskog kruzera gdje su svi nosili maske pokazuje da je 80% zaraženih slučajeva asimptomatskih, za razliku od prethodnih kruzera sa 20% asimptomatskih slučajeva kada nisu svi nosili maske. Upravo o tome je riječ i u recentnom članku objavljenom u vodećem medicinskom časopisu NEJM.

Naš glavni cilj je smanjiti širenje virusa, ali i težinu infekcije. Poznato je kako količina virusa ima utjecaj na težinu infekcije, zato je važno reducirati virusni inokulum i preokrenuti klinički oblik zaraženih osoba od simptomatskih prema asimptomatskim. Tako nošenje maski osim temeljne preventivne uloge, na određeni način postaje metoda “tihe imunizacije”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.