Prati nas

Vijesti

Savjet epidemiologa

Maske će možda postati obavezne u svim zatvorenim prostorima, a stariji neka izbjegavaju veća druženja

Epidemiologinja Tanja Ćorić kazala je i da bi se svi stariji trebali cijepiti protiv gripe.

Objavljeno

|

foto: Marco Testi/Unsplash

Hoćemo li uskoro morati nositi maske u svim zatvorenim prostorima, a što je do sada bila tek preporuka? Tanja Ćorić, epidemiologinja i voditeljica Odjela za prikupljanje i analizu gerontoloških pokazatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, u programu N1 televizije kazala je da će to ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

“U tijeku su pregovori s određenim djelatnostima. Dio populacije provodi tu mjeru, a o broju novooboljelih ovisit će nove mjere. Osobno mislim da je dobro nositi masku u zatvorenom jer nikad ne znate kad ćete biti u kontaktu s pozitivnom osobom koja nema simptoma.”

Što se tiče građana koji ne žele nositi maske, Ćorić kaže: “Koliko vidim u tramvajima i na sličnim mjestima, većinom se nose maske. Oni će najbolje utjecati na osobe koje se odupiru tome. Što se tiče starijih osoba, dosta njih i na otvorenom ima masku. Uvijek ima određeni broj osoba koje se odupiru bilo kakvoj preporuci, ali i pravilima, to je za očekivati u svakom društvu. Mislim da ne treba ići s represivnim mjerama, nego da većina utječe na manjinu. Mislim da je svakome neugodno ako je baš on iznimka.”

U Italiji će maske uskoro postati obavezne i na otvorenom, a nove restrikcije uvode Španjolska, Francuska i neke druge zemlje. O tome Ćorić kaže: “Kod nas situacija nije dramatična, ali moramo biti na oprezu. Gleda se dnevni broj oboljelih, dobna raspodjela, a najbitnije je koliko je osoba s ozbiljnim komplikacijama. U srpnju i kolovozu, kad je krenula uzlazna linija broja novozaraženih, uglavnom su to bili mlađi. Zatim smo imali više osoba srednje dob, a sad se pojavljuju stariji.”

Kaže da je najbitnije epidemiološku situaciju držati pod kontrolom da ne dođe do preopterećenja zdravstvenog sustava, no za razliku od početka pandemije, danas stručnjaci imaju puno više saznanja o ovoj bolesti.

“Ako se sjećate prvog slučaja u Hrvatskoj, onaj mladi gospodin je bio u bolnici jedno tri, četiri tjedna, a sad većina osoba koje su simptomatske i asimptomatske na liječenju su kod kuće. Vidjelo se da se takve osobe mogu liječiti kod kuće pod kontrolom liječnika opće medicine”, dodala je i savjetovala starijim osobama da izbjegavaju veća obiteljska okupljanja kao i kontakt s osobama s kojima nisu u svakodnevnom kontaktu te da vježbaju u kući i borave na otvorenom dokle god to vremenske prilike dopuštaju.

“Za osobe u domovima postoje posebne upute jer je zahtjevno sačuvati bilo koji kolektiv. Svi korisnici domova su zamoljeni da tijekom aktivnosti nose masku. Maska je zahtjevna u početku dok se čovjek ne navikne, ali ako aktivnost traje 15 do 20 minuta, to se može podnijeti”, kaže. Misli da bi se što veći broj starijih osoba trebao cijepiti protiv gripe.

“Ove godine su zasad osigurane dodatne količine cjepiva od planiranog, a sigurno postoji i mogućnost dodatne nabave cjepiva. Prioritet imaju stariji od 65 i kronični bolesnici, djelatnici domova za koje smo prvi put uspjeli osigurati besplatno cijepljenje, te zdravstveni djelatnici”, rekla je Ćorić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.