Prati nas

Vijesti

Iskustvo iz prve ruke

Nakon tri oživljavanja i 45 dana respiratora, Tatjana poručuje: Nosite maske!

Doslovno sam ostala u šoku, nisam mogla vjerovati da je toliko vremena prošlo. Ničeg se ne sjećam, apsolutno, kaže.

Objavljeno

|

Tatjana Jakić (screenshot: HRT)

Svjedočanstva onih koji nisu imali tu sreću da COVID prebole bez posljedica najbolje govore o kakvoj je bolesti riječ. Zagrepčanka Tajana Jakić (49) zaražena je još u ožujku, ali i danas osjeća posljedice bolesti, javlja HRT.

Na respiratoru je bila čak šest tjedana, a tri su je puta vraćali u život, koji su joj na kraju spasila umjetna pluća. Ispala kosa, dva nokta – posljedica je to višemjesečne borbe s koronavirusom.

“Portirka je pomogla suprugu da me uopće stave u kolica i nekako do odjela doveze. Zadnje čega se sjećam je glas liječnice koja je rekla ‘odmah je uspavajte’ i ja sam završila na respiratoru”, opisuje situaciju Tajana.

Na respiratoru je provela 45 dana. “Doslovno sam ostala u šoku, nisam mogla vjerovati da je toliko vremena prošlo. Ničeg se ne sjećam, apsolutno, nego samo onog trenutka kad su me probudili i to je navodno bilo treći put kad su skinuli s respiratora. Tri puta su me i oživljavali, došlo je do zatajenja bubrega, pa sam trebala i dijalizu, u međuvremenu promjene kompletne krvi”, objasnila je što je sve preživjela.

Kašalj je još jedna posljedica bolesti COVID-19. Preboljeti je ne bi mogla bez cijelog tima zdravstvenih djelatnika koji su se bezuvjetno brinuli o njoj. “Ne možete vjerovati da se netko toliko skrbi o nekome tko nije njegov. Mislim da toliko majka o djetetu ne skrbi koliko se oni tamo daju”, kaže Tajana Jakić hvaleći osoblje.

njeni najbliži bili su joj podrška. “Oni su stajali ispod prozora, bilo je to proljetno vrijeme, u biti sam ih čula, oni su viknuli odozdo ‘tu smo, samo da znaš'”, kazala je za HRT. Dok vježba kako bi povratila snagu, građanima poručuje: “Trebaju se nositi maske kao minimalno osiguranje. Hajmo to tako nazvati. Jer posljedice zaista mogu biti ružne. Ja sam vidjela tamo i mlade i stare.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.