Prati nas

Vijesti

Svjedočanstvo

Milinović: Bio sam na 10 litara kisika, neodgovorni neka dođu pogledati u oči onih na respiratoru

Dođite i pogledajte neizvjesnost u očima onih koji se bore za život hoće li saturacija kisikom pasti ispod 90%. Vi neodgovorni pojedinci bilo bi dobro da poslušate drhtavi glas pun čežnje i nade kada pitaju za svoje najmilije, sina, kćer, oca, majku, baku, djeda, prijatelja, jesu li bolje.

Objavljeno

|

Darko Milinović (screenshot: N1)

Ličko-senjski župan Darko Milinović (57) otpušten je iz bolnice, a nakon teške infekcije koronavirusom. Iako su kružile glasine da gubi bitku s bolešću, to se srećom pokazalo neistinitim. Od fatalnog ishoda bolesti spasila ga je dobra tjelesna sprema i izostanak težih bolesti.

Nakon par dana lakih simptoma, kazao je župan, razvio je obostranu upalu pluća zbog koje završio u bolničkom krevetu. “Bio sam u jednom trenutku na preko 10 litara kisika i u gospićkoj bolnici kolege, koji su vodili brigu o nama, razmišljali su o mom premještaju u respiracijski centar u Rijeku, zbog mog lošeg stanja, ali ja sam inzistirao da ostanem tu”, rekao je.


“Nadam se da je najgore iza mene, sad sam na kućnoj njezi i nadam se da ću se za par dana vratiti svojim redovnim aktivnostima”, rekao je Milinović za N1 televiziju.

“U gospićkoj bolnici sam svjedočio smrti šestoro ljudi, poznatih naših Gospićana, koji su podlegli infekciji i zato moram izraziti čuđenje onima koji prosvjeduju protiv korone pod krinkom ljudskih prava. Neka dođu u bolnicu i pogledaju u oči onih koji su na respiratoru”, izjavio je Milinović.

“Želim poručiti da se poštuju mjere, jer onakvo neodgovorno ponašanje ne mogu razumjeti, kad vidite ove ljude, koji vape za dahom i kisikom, neodgovorni pojedinci bi morali to vidjeti ili čuti glas majke koja drhtavim glasom pita kako je njen sin, muž, otac, prijatelj ili bilo tko drugi”, rekao je Milinović.

Župan je i otvorenim pismom upozorio javnost na težinu bolesti COVID-19. Pismo prenosimo u cijelosti.

Obavještavam javnost da sam nakon 17-dnevnog liječenja napustio gospićku bolnicu te mi slijedi još nekoliko dana kućne njege i povratak na redovite aktivnosti.

Želim se zahvaliti svim djelatnicima Covid odjela u gospićkoj bolnici od pomoćnog osoblja, tehničara, sestara do liječnika. Svi oni u ovim trenutcima vode brigu dnevno o 20-tak covid pozitivnih pacijenata.

Koristim ovu situaciju da još jednom upozorim na svu ozbiljnost i izazove koje pred nas stavlja pandemija COVID -19. Iz tog razloga ne mogu razumjeti u najblažu ruku rečeno neodgovorne pojedince, kao one koji su nedavno prosvjedovali u gradu Zagrebu protiv mjera za suzbijanje epidemije, a koje život znače te one koji govore o ugroženosti ljudskih prava.

Dođite u bilo koju bolnicu pa tako i u gospićku pa pogledajte kako izgleda borba za jedan udah plina, kisika koji život znači.

Dođite i pogledajte neizvjesnost u očima onih koji se bore za život hoće li saturacija kisikom pasti ispod 90%. Vi neodgovorni pojedinci bilo bi dobro da poslušate drhtavi glas pun čežnje i nade kada pitaju za svoje najmilije (sina, kćer, oca, majku, baku, djeda, prijatelja,…) jesu li bolje, hoće li izboriti bitku za “svoj kisik” koji im život znači. Zapitate li se jeste li svojim ponašanjem onemogućili ljudsko pravo na život i da li ste upravo vi takvim ponašanjem prouzrokovali rečenicu koju u zadnje vrijeme često čujemo od liječnika: ‘Na žalost, nismo uspjeli’.

Ovom prilikom još jednom želim istaknuti punu podršku Stožeru i Vladi Republike Hrvatske na svim aktivnostima koje provode kako bi što manje čuli rečenicu liječnika ‘Nismo uspjeli’, budite hrabri i u donošenju ukoliko je potrebno i najtežih odluka.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP