Prati nas

Vijesti

Zabrinjavajuće

Pulmolog Samaržija: Obolijeva sve više mladih, pogoršanje nastupa osmog dana

Na pitanje hoćemo li imati nagli porast broja bolesnika s uznapredovalim rakom pluća, rekao je da taj strah postoji, ali nije realno opravdan.

Objavljeno

|

Miroslav Samaržija (screenshot: HRT)

Ovo je igra velikih brojki, posljednja 2 tjedna svjedočimo da su brojke visoke. One su stabilne, što je epidemiološki dobro, ali su vioke, rekao je jedan od naših najpriznatijih pulmologa, akademik Miroslav Samaržija u Dnevniku HTV-a.

Pojasnio je da kada imamo mnogo bolesnih, tada je široki raspon kliničkih slika i stupnjeva težine bolesti. Za razliku od bakterijskih, kod virusnih upala pluća, što je osobito vidljivo kod koronavirusa, nema pravog lijeka. Kaže, postoji ih nekoliko, ali učinkovitost im je niska. Za respiratore kaže da slabo djeluju na virusne pneumonije, uz njih je visoka smrtnost.

Što se tiče sve većeg broja zaraženih osoba srednje dobi, Samaržija je rekao da “budući da se blaža ili teža klinička slika može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, logično je da će biti sve više mladih ljudi koji imaju teške forme bolesti”.

Naglasio je da se u bolnici liječi desetak posto oboljelih, 90 posto ih se liječi uglavnom kod kuće i među njima je sve više težih oblika bolesti. “Nažalost, značajan postotak bolesnika, tamo negdje osmi ili deseti dan, dobije drugo pogoršanje bolesti koje je daleko značajnije i izraženije nego prvi simptomi”, opisao je specifičnost drugog vala koronavirusa.

Osvrnuo se na masovno testiranje, kaže da je to odlična stvar radi brze dijagnostike, izolacije i samoizolacije i treba ih se puno raditi. O tome da se odmah krene s tim, kaže, da u ovom trenu nije trenutno uvjeren u njihovu svrsishodnost. Naglasio je kako to treba biti usklađeno s cjelokupnom slikom Hrvatske.

Na pitanje hoćemo li imati nagli porast broja bolesnika s uznapredovalim rakom pluća, rekao je da taj strah postoji, ali nije realno opravdan jer svi onkološki odjeli rade cijelo vrijeme. “Ministar je prije dva mjeseca pustio pokretanje svih programa ranog otkrivanja i prevencije. Provodimo sve onkološke programe. Ilustrativno, od 300 pregledanih pacijenata kod njih troje otkrivena karcinom na početku”, zaključio je akademik.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.