Prati nas

Vijesti

Koronamjere

Nove mjere, poseban režim za Badnjak i Božić u crkvama: ‘Poštovali smo potrebe vjernika’

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove protuepidemijske mjere koje bi trebale spriječiti širenje koronavirusa tijekom božićnih blagdana.

Objavljeno

|

Zašto vjerujemo u boga
foto: BigStock

U protekla 24 sata zabilježena su 3.272 nova slučaja koronavirusa pa je ukupno aktivnih 21.297. Na bolničkom liječenju je 2.918 bolesnika, dok je na respiratoru 294 njih. Preminulo je 68 osoba. Među preminulima je i najmlađa žrtva ikada u Hrvatskoj. Riječ je o osobi staroj 27 godina koja je patila od urinarne infekcije.

Podaci su to Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je objavio i nove protuepidemijske mjere koje bi trebale spriječiti širenje virusa tijekom božićnih blagdana.

Privatna okupljanja i svečanosti ograničavaju se na deset osoba iz najviše 2 kućanstva.

Misna slavlja preporuča se, kad god je moguće, obavljati putem elektroničkih medija i interneta. Iznimno će se se za Badnjak i Božić ublažiti mjere za što će preporuke objaviti Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

“To će biti poseban dokument preporuka za vjerska događanja u kojima će stajati da za svakog vjernika treba biti osigurano sedam kvadratnih metara i da o tome treba stajati obavijest na ulasku u crkvu. Apelirat ćemo na svećenstvo da sami vjernici prate i osiguravaju provođenje mjere. Za događanja ispred crkvi vrijedi preporuka o 25 ljudi. Preporučit ćemo da sve mise na Badnjak završe do 22 sata i da članovi istog kućanstva ne trebaju održavati razmak propisan kvadraturom. Preporuča se odrediti klupe koje su namijenjen vjernicima iz istog kućanstva”, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak o ublažavanju mjera za crkvena slavlja.

Podsjećamo, do sada je, bez obzira na kvadraturu crkve, bilo dopušteno samo 25 vjernika u objektu. “Ova mjera je vezana uz poštivanje želja i potreba vjernika za duhovnim mirom i za potrebom da se proslavi blagdan. Ta dva dana smo dopustili da se to dogodi uz minimalni epidemiološki rizik da bi vjernici proslavili blagdane”, obrazložio je Capak.

“Svaki vjernik razumije koja je njegova potreba, biti na misi jedan sat uoči Božića. To se provodi u miru, i svi vjernici to razumiju, to treba uvažavati”, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica zagrebačke Klinike za zarazne bolesti.

Profesionalni umjetnički programi i izvedbe odvijat će se uz broj gledatelja koji će se odrediti prema površini prostora na način da se za svakih 7 kvadratnih metara neto prostora omogući prisutnost jedne osobe.

Zabrana napuštanja mjesta županije prebivališta i boravišta od 23. prosinca neće se odnositi na nužnu dostavu, komunalne službe, hitne službe, diplomatsko osoblje i novinare. Propusnice će izdavati županijski stožeri prema mjestu prebivališta ili boravišta. Iznimno će propusnice izdavati i Ravnateljstvo civilne zaštite. Odluka se ne odnosi na kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Odluka će se primjenjivati do 8. siječnja 2021. godine.

“Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice nego se brane putovanja van matične županije. Propusnice služe samo za neodgodive slučajeve”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavljujući da će se 8. siječnja iduće godine evaluirati učinak ovih mjera. “Radi se o samo dva tjedna. Suzdržite se od putovanja, okupljanja i druženja”, apelirao je ministar.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.