Prati nas

Vijesti

Višak smrti

U studenom 33 posto više umrlih nego u istom mjesecu lani

U sljedeća dva mjeseca dobiti konačnu verziju podataka, uz koje će biti moguće izračunati i detaljnije pokazatelje, poput podjele prema uzroku smrti te podjele po županiji, dobi ili spolu.

Objavljeno

|

Zašto na Sve svete idemo na groblja?
foto: Goran Horvat/Pixabay

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u studenome 2020. preminulo je čak 1357 osoba više nego u istom mjesecu prethodne godine, piše Jutarnji list, navodeći da je riječ o porastu preminulih od visokih 33 posto.

Ukupno je prošli mjesec preminulo 5.486 ljudi, što je najveći broj umrlih tijekom studenoga u posljednjih deset godina. Prvi sljedeći je studeni 2011., tijekom kojega je preminulo gotovo 1.000 ljudi manje, odnosno njih 4.516.

Ozren Polašek, profesor javnog zdravstva s Medicinskog fakulteta u Splitu, objašnjava da, temeljem preciznih podataka o broju preminulih od siječnja 2011. do 31. prosinca 2019., možemo izračunati očekivani broj preminulih za svaki mjesec 2020. godine u situaciji u kojoj nema epidemije koronavirusa.

Oglas

Broj je izražen kao rezultat Holt-Wintersova modela, uz izračun 95 posto raspona pouzdanosti. Usporedba sa stvarnim vrijednostima ukazuje na odstupanje ne veće od 10 posto osim za studeni 2020. U tom mjesecu zabilježeno je ukupno 5.486 preminulih, dok je očekivana vrijednost bila 42.44, uz raspon pouzdanosti od 3.461 do 5.028, govori Polašek te pojašnjava da to znači da je stvarni broj preminulih bio izvan raspona očekivanja te nam govori o više smrti u Hrvatskoj tijekom studenoga 2020.

Na temelju ovog izračuna možemo reći da je korona dovela do barem 458 smrti više od očekivanog raspona za studeni 2020., a uzrokovao ju je veliki porast broja zaraženih tijekom listopada i dijela studenoga naglašava Polašek.

Kaže da ćemo u sljedeća dva mjeseca dobiti konačnu verziju podataka, uz koje će biti moguće izračunati i detaljnije pokazatelje, poput podjele prema uzroku smrti te podjele po županiji, dobi ili spolu, donosi Jutarnji list.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.