Prati nas

Vijesti

Kao u vrtićima?

Treba li necijepljenima biti zabranjen ulaz u avione, kino ili restorane?

Još u prvom pandemijskom valu je u Ministarstvu zdravstva bilo riječi o tako zvanoj imunitetskoj iskaznici. U javnosti to nije dobro primljeno.

Objavljeno

|

foto: Jazmin Quaynor/Unsplash

U njemačkim medijima i u redovima njemačkih političara trenutno je glasna kritika politike mjera suzbijanja pandemije. “Njemačka je prošlog proljeća bila neka vrsta šampiona u borbi protiv pandemije”, kaže političar Zelenih i član zdravstvenog odbora Bundestaga Janosch Dahmen za Deutsche Welle i dodaje da je prednost izgubljena i da zemlja sada zaostaje.

Trenutno se kritika odnosi na nezgrapan početak masovnog cijepljenja. U nekim mjestima, kao što je Berlin, ima mnogo manje doza cjepiva nego što je obećano.Nije jasno ni kada će svi koji to žele biti cijepljeni.


Usporedo s tim vodi se rasprava, koja, ako to formuliramo pozitivno, seže daleko u budućnost. Kakav će biti odnos prema ljudima koji su cjepivom imunizirani? Hoće li oni živjeti normalnije od onih koji još nisu cijepljeni?

Hoće li se društvo podijeliti na dvije klase?

Stalno povjerenstvo za cijepljenje pri njemačkom Ministarstvu zdravstva daje preporuke za cijepljenje u cijeloj Njemačkoj, koje se prihvaćaju kao standard. Predsjednik ovog povjerenstva Thomas Mertens kaže za DW da bi o privilegijama cijepljenih osoba trebalo povesti javnu raspravu i dodaje kako osobno vjeruje kako bi “privilegije” bile zamislive u privatnim sferama ako je cjepivo na raspolaganju svima – na primjer u restoranima, kinima, na koncertima i u zračnom prometu. On dodaje: “Privilegije ne bi trebale postojati za područja koje se odnose na temeljno opskrbljivanja, dakle, u bolnicama, vijećnicama i javnom prijevozu.”

Dijelovi njemačke Vlade i neki zastupnici Bundestaga su drugačijeg mišljenja. Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer ne želi privilegije za cijepljene. Neki zastupnici se čak zalažu za zakonsku zabranu. Johannes Fechner, socijaldemokratski pravni stručnjak u Bundestagu rekao je za dnevni list “Welt”: “Zastupnički klub njemačkih socijaldemokrata preispituje zakonske mjere kojima bi se isključilo da privatni sektor nejednako tretira cijepljene i necijepljene osobe”. On priznaje da je i sam neodlučan u odgovoru na to pitanje jer smatra da ne bi trebalo previše toga regulirati.

“Prežestoka rasprava”

Još u prvom pandemijskom valu je u Ministarstvu zdravstva bilo riječi o tako zvanoj imunitetskoj iskaznici. U javnosti to nije dobro primljeno. Ministar zdravstva Jens Spahn je odlučio sazvati Etičko vijeće za koje je bilo predviđeno da okupi 24 vrhunska znanstvenika. Rezultat je objavljen u rujnu i nije bio eksplicitan. Polovina članova vijeća smatra da je, kada bude jasno koliko dugo je netko imun, moguća iskaznica o imunosti “u određenim slučajevima koji se moraju regulirati zakonom”.

Druga polovina je odbila mogućnost iskaznice kojom bi se dokazivala imunost na koronavirus i to ne samo “zbog znanstvene neizvjesnosti, nego i zbog etičkih i praktičnih razloga”. Naveli su primjer po kojem bi se ljudima mogao onemogućiti pristup obrazovnim ustanovama.

Predsjednica Etičkog vijeća Alena Buyx je za DW rekla kako smatra da privilegije za cijepljene osobe trenutno ne bi bile svrsishodne, nazivajući cijelu raspravu “prežestokom”. Naposljetku, kaže ona, zemlja se suočava sa strogim mjerama zatvaranja usred snažnog pandemijskog vala pa bi se trebalo usredotočiti na ono što povezuje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP