Prati nas

Vijesti

Mutacije

Britanski soj stigao u Hrvatsku, u Madridu je pokosio 11 štićenika staračkog doma

Mutacije su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba, te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

U su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7. Uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Mutacije su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba, te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije.

Po dosadašnjim istraživanjima, soj B.1.1.7 od 30 do 70 posto je zarazniji od ranije dominantnog soja. Zasad nije ustanovljeno da je B 1.1.7 i smrtonosniji.

Istovremeno je u Madridu preminulo 11 štićenika doma za stare i nemoćne. Prema priopćenju gradskih zdravstvenih vlasti, najvjerojatnije se radio o takozvanom britanskom soju. U toj je ustanovi zaraženo 48 štićenika i 17 radnika.

U bolnici je još pet osoba, od kojih je u dvije “kliničko stanje vrlo zabrinjavajuće”, objavio je Antonio Zapatero, drugi čovjek zdravstvenih vlasti u regiji Madrida.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.