Prati nas

Vijesti

Prognoze

Capak: ‘Cijepite se AstraZenecom pa vjerojatno više nećete morati nositi masku’

Objavljeno

|

Kako otkriti koronavirus?
Krunoslav Capak (screenshot: Youtube)

“Jako je teško procijeniti kad ćemo procijepiti veći dio situacije. Imamo i osobe koje su preboljele CODID”, kazao je na konferenciji za medije ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Kako je objasnio, ne zna se koliko će trajati imunite onih koji su koronu preboljeli, kao što se ne zna ni koliko će trajati zaštita dobivena cijepljenjem. “Kad nam naraste broj imunih, neće biti toliko osjetljivih osoba da bi se virus mogao brzo širiti. Očekujemo da će pred ljeto situacija biti puno bolja. Ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete morati nositi masku”, rekao je Capak.

Cijepljenje preko reda na konferenciji je komentirao ministar zdravstva Vili Beroš. “Oko 92 posto izvještaja je došlo. Naše službe su u pojedinim slučajevima ponovile upite jer je bilo nekih nejasnoća, to je nekih desetak posto. U člancima me se proziva da ne činim dovoljno. Kad bih i htio, ne mogu kao ministar loviti pojedine slučajeve, za to postoji procedura i osnovano je stručno povjerenstvo. Dobit ćete sve podatke”, naveo je ministar.

Odgovorio je i na kritike e-Cijepi platforme: “Ona je dizajnirana prije pojave korone jer su cjepitelji shvatili da je to potrebno, da ne moraju roditelji voditi evidenciju. Pojavom COVID-a nju smo integrirali u borbu protiv COVID-a i ta platforma se aktivirala. Ona ne lovi moguće zloupotrebe. Nadalje, o tome da Ministarstvo nešto krije, mi jesmo vlasnik sustava u kojem je platforma, ali nemamo operatere koji su ovlašteni upravljati takvim platformama. To su HZZO i HZJZ.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.